Prezentirani osnovni sigurnosni pokazatelji za 2016. godinu

Foto: MUP RH

Na zajedničkoj konferenciji za medije ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije, koja je održana danas u Ravnateljstvu policije povodom predstavljanja osnovnih sigurnosnih pokazatelja za 2016. godinu, sve prisutne je pozdravio ministar Vlaho Orepić. U svom uvodnom obraćanju, ministar je istaknuo kako su „sigurnosni pokazatelji rezultat kvalitetnog usmjeravanja i određivanja prioriteta u provedbi preventivnih i represivnih aktivnosti koje svakodnevno provode policijski službenici, uz potporu državnih službenika i namještenika Ministarstva unutarnjih poslova.“

Sigurnosne pokazatelje u 2016. godini prezentirao je glavni ravnatelj policije Marko Srdarević sa svojim suradnicima: gđom Svjetlanom Harambašić na čelu PNUSKOK-a, gdinom Krunoslavom Borovcem na čelu Uprave policije i gdinom Zoranom Ničenom ispred Uprave za granicu. Kazavši kako je zadovoljan osnovnim pokazateljima stanja sigurnosti u 2016., glavni je ravnatelj policije Srdarević naglasio zadovoljstvo s nizom pozitivnih pokazatelja koji izravno utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti naših građana. Među njima ističe se pad broja počinjenih razbojstava za 20,4 posto u odnosu na 2015. godinu, kao i najmanji broj ukupno prijavljenih kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta od 2000. godine. U 2016. godini najveći je broj pojedinačnih zapljena droga od 2000. godine. Nastavak naših aktivnosti u suzbijanju koruptivnih kaznenih djela svakako doprinose pozitivnim pokazateljima stanja sigurnosti, a dokaz naših aktivnosti u razotkrivanju tamne brojke sive gospodarske djelatnosti je najveći broj prijavljenih kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Unatoč svim pozitivnim statističkim pokazateljima, građani će svoje povjerenje u rad policije cijeniti prema osobnom kontaktu i odnosu policije prema njima. Stoga je jačanje povjerenje građana u rad policije, glavni ravnatelj policije, odredio prioritetom. Kvalitetnu policijsku intervenciju mogu pružiti samo kvalitetni i motivirani policijski službenici. Da bi se to postiglo, potrebno je poboljšanje materijalnog statusa, tehničke opremljenosti i edukacije policijskih službenika, ali i pravedna raspodjela posla.

Na kraju je glavni ravnatelj policije Srdarević istaknuo: „Kao najvažnije operativne ciljeve u razdoblju koje je ispred nas želim istaknuti suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, poduzimanje svih potrebnih mjere i radnji u suzbijanju terorizma, postupanje prema recidivistima i počiniteljima teških prometnih prekršaja, zaštitu državne granice i ispunjavanje uvjeta za ulazak u schengenski prostor.“ 

Nakon prezentacije, glavni ravnatelj policije i suradnici bili su na raspolaganju za pitanja predstavnika medija, koja su se odnosila na stanje sigurnosti prometa na cestama, postupanja policije u slučajevima obiteljskog nasilja, kao i druga aktualna zbivanja.

Prezentaciju osnovnih sigurnosnih pokazatelja za 2016. godinu možete u cijelosti preuzeti ovdje.



Pisane vijesti