Ispraćaj posade i broda u operaciju „POSEIDON SEA 2017“

Obzirom na aktualnu situaciju na području Mediterana, a vezano za kontinuirane tokove nezakonitih migranata u smjeru EU, Agencija za europsku i obalnu stražu ( FRONTEX) uputila je poziv za daljnje sudjelovanje u provedbi zajedničke operacije JO EPN POSEIDON SEA 2017 kroz doprinos zemalja članica u tehničkoj opremi i policijskim službenicima.

FOTO: PU primorsko-goranska

Uz ispraćaj predstavnika Policijskih uprava primorsko-goranske, zadarske, splitsko-dalmatinske te Uprave za granicu, policijsko plovilo P-206 „Trsat“ iz luke Rijeka isplovilo je, 3. veljače 2017. godine u 10.15 sati , u međunarodnu operaciju koja se odvija na području Helenske Republike, pod nazivom: „POSEIDON SEA 2017“. Dolazak na konačno odredište, u luku Chios, predviđeno je 8. veljače 2017. godine, a u provedbi zajedničke operacije sudjelovati će u razdoblju od 10. veljače do 10. svibnja 2017. godine.

Obzirom na aktualnu situaciju na području Mediterana, a vezano za kontinuirane tokove nezakonitih migranata u smjeru EU, Agencija za europsku i obalnu stražu ( FRONTEX) uputila je poziv za daljnje sudjelovanje u provedbi zajedničke operacije JO EPN POSEIDON SEA 2017 kroz doprinos zemalja članica u tehničkoj opremi  i policijskim službenicima. 

Temeljem sporazuma MUP-a i FRONTEX-a, Ministarstvo unutarnjih poslova uključeno je u provedbu navedene operacije upućivanjem policijskog plovila tip B oznake P-206 „Trsat“, inače raspoređenom na korištenju u PU primorsko-goranskoj, koje je za potrebe plovidbe u operativnom području te sudjelovanja u operaciji, opremljeno dodatnom navigacijskom i komunikacijskom opremom. Navedeno policijsko plovilo biti će raspoređeno na operativnom području u akvatoriju otoka Chiosa, na kojem će sudjelovati u aktivnostima provedbe zadaća zaštite vanjske granice Europske unije na moru te u provedbi akcija traganja i spašavanja migranta i izbjeglica. 

U operaciji će ukupno sudjelovati 27 službenika pomorske policije iz Policijskih uprava primorsko-goranske, splitsko-dalmatinske, zadarske, šibensko-kninske, istarske i dubrovačko-neretvanske te iz Ravnateljstva policije. Od navedenih 27 policijskih službenika, 24 službenika pomorske policije sudjelovati će u operaciji u svojstvu članova posade službenog plovila te će se na operativnom području izmjenjivati u turnusima od mjesec dana.

Jednako tako, tri policijska službenika koji će se izmjenjivati u turnusima od mjesec dana, obavljati će zadaće časnika za vezu, odnosno obavljati će poslove koordinacije između našeg policijskog  plovila na operativnom području i Međunarodnog koordinacijskog centra, stacioniranog u Pireju.



Pisane vijesti