Sastanak s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba

Danas, 7. veljače 2017. godine s početkom u 11 sati u Ravnateljstvu policije održan je sastanak glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića sa suradnicima i predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Muhameda Zahirovića sa suradnicima

Foto: MUP RH 

Danas, 7. veljače 2017. godine s početkom u 11 sati u Ravnateljstvu policije održan je sastanak glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića sa suradnicima i predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Muhameda Zahirovića sa suradnicima.

Navedeni sastanak dogovoren je na inicijativu predsjednika Vijeća g. Zahirovića koji je, u uvodnom obraćanju pozdravio glavnog ravnatelja policije g. Srdarevića te predstavio svoje najbliže suradnike: Neđatina Kamberovskog, zamjenika predsjednika Vijeća, Alena Osmanovića, predsjednika Odora za zdravstvo, Zuhdiju Ahmetovića, predsjednika Odbora za ljudska prava, Ramana Fazlievskog, člana predsjedništva Vijeća i Dariju Goreta, tajnicu Vijeća.

Zahvalio je glavnom ravnatelju policije što je do traženog sastanka došlo brzo, a što je svakako dokaz da smo svi spremni na zajednički dijalog u rješavanju problema s kojima se susreću pripadnici romske zajednice, s naglaskom na područje Grada Zagreba, odnosno Policijske uprave zagrebačke. Istaknuo je da je suradnja s Policijskom upravom zagrebačkom i do sada bila kvalitetna, a sastanci konstruktivni, međutim, naglasio je i nadalje svoju želju da se suradnja u rješavanju konkretnih slučajeva unaprijedi i poboljša.

Kao goruća pitanja za pripadnike romske zajednice naglasio je pitanje reguliranja statusnih pitanja pripadnika romske zajednice (reguliranje stalnog i privremenog boravka, pitanje državljanstva, izdavanje osobnih identifikacijskih isprava, otežano pribavljanje isprava iz susjednih država, upisa u državne matice i slično) te nastavak rada na senzibilizaciji policijskih službenika u postupanjima prema pripadnicima romske nacionalne manjine.

Glavni ravnatelj policije Srdarević rekao je da je upravo izborom svojih suradnika na ovom sastanku želio pokazati kako se suradnja policije i pripadnika romske zajednice može konkretizirati i jasnije definirati. Istaknuo je kako mu je želja da Policijska uprava zagrebačka nastavi sa suradnjom i dijalogom s romskom zajednicom u pogledu rješavanja konkretnih slučajeva koji se tiču pripadnika njihove zajednice. Kroz provođenje preventivnih programa, kao i senzibiliziranje i dodatnu edukaciju policijskih službenika o specifičnostima romske nacionalne manjine, kako bi se slučajevi diskriminacije sveli na najmanju moguću mjeru. Obveza je policijskih službenika prema svima se odnositi uvažavajući čast i dostojanstvo koju osoba uživa, zaključio je glavni ravnatelj policije Srdarević.

Zajednički je zaključeno kako se nastavlja dijalog i kvalitetna komunikacija u osmišljavanju novih preventivnih aktivnosti, uključivanju kontakt policajaca, senzibiliziranju i edukaciji policijskih službenika. U tom smislu odredit će se osoba koje će se sastajati na operativnoj razini i rješavati pojedinačne probleme s kojima se pripadnici romske nacionalne manjine susreću, a u nadležnosti su Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno u nadležnosti policije.

Na sastanku su, kao suradnici glavnog ravnatelja policije, prisustvovali: Tomislav Gulan, voditelj Ureda glavnog ravnatelja policije, Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije, Dragan Josipović, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe općeg kriminaliteta, Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije i Višnja Stanić Šajatović, iz Uprave za upravne i inspekcijske poslove te ispred  Policijske uprave zagrebačke: Dubravko Teur, zamjenik načelnika Policijske uprave, Davor Posilović, načelnik Sektora policije, Šepac Blažanović Branka, načelnica Sektora za upravne i inspekcijske poslove i Zdravko Valenta iz Službe prevencije PU zagrebačke.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba poklonio je glavnom ravnatelju policije knjigu „Naša mala romska kuharica“, kao mali znak pažnje. 



Pisane vijesti