Svečano otvoren Informativni centar za prevenciju Policijske uprave zagrebačke

Foto: PU zagrebačka

U utorak, 28. veljače, u 11 sati svečano je otvoren novi Informativni centar za prevenciju (ICP) Policijske uprave zagrebačke u Martićevoj ulici broj 10. 

Prostor novog ICP-a Zagreb dobiven je na korištenje od Ministarstva državne imovine tijekom 2014.godine.

Tijekom otvaranja novih prostorija ICP-a obavljena je i primopredaja opreme Policijskoj upravi zagrebačkoj od Ravnateljstva pokrajinskih interventnih policija SR Njemačke, koju je u ime njemačke policije predao Marco Weiser, časnik za vezu Savezne policije iz Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, dok je opremu u ime Policijske uprave zagrebačke preuzeo Željko Prša, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave.

Policijski časnik za vezu Marco Weiser naglasio je da se partnerska suradnja između njemačke i hrvatske policije nastavila i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i da je današnje otvorenje ovog centra za prevenciju u PU zagrebačkoj uspješan nastavak suradnje. 

Ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave Željko Prša naglasio je „da policija ne treba biti samo represivna sila i aparat, već da se više treba okrenuti prevenciji. Nakon usvajanja prevencije kao novog modela rada u policijskom postupanju, danas možemo biti zadovoljni ustrojenim službama i odjelima prevencije u policijskim upravama. Vjerujem da ćemo s ovakvim prostorom u centru grada, u provođenju svih projekata i programa prevencije, biti uspješniji“. 

Ističemo da je Grad Zagreb u okviru Programa „Prevencija nasilja i senzibilizacija građana za suradnju s policijom“ za nabavu tehničke opreme izdvojio oko 25.000 kuna, dok je Ravnateljstvo pokrajinskih interventnih policija SR Njemačke putem Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu doniralo suvremenu audio-video, informatičku, multimedijalnu i drugu promotivnu opremu u iznosu preko 250.000 kuna.

Prvenstveno, svrha je Informativnog centra za prevenciju da u suradnji s lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva, Hrvatskim cehom zaštitara te drugim zainteresiranim udruženjima, organizacijama i institucijama pruži građanima potrebne informacije i senzibilizira ih na samozaštitno ponašanje uz promicanje preventivne uloge policije.

S tim u vezi, u sklopu ICP-a nalazi se i tzv. sigurnosni salon opremljen tehničkim sigurnosnim uređajima i različitom sigurnosnom opremom dok je sam prostor zaštićen alarmnim sustavom, što je doprinos Hrvatskog ceha zaštitara.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su i predstavnici Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, predstavnik Grada Zagreba, odnosno članova Vijeća za prevenciju Grada Zagreba i predstavnici Vijeća za prevenciju Zagrebačke županije, delegacija policije Njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg, članovi Radne skupine zadužene za praćenje provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, predstavnika Hrvatskog ceha zaštitara kao i drugi partneri. 
 



Pisane vijesti