SASTANAK ČELNIKA HRVATSKE I BOSANSKO-HERCEGOVAČKE POLICIJE

Ovaj sastanak nastavak je sastanka ministra unutarnjih poslova RH Vlahe Orepića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića održanog 2. veljače 2017. u Sarajevu.

Foto: MUP RH

U Ravnateljstvu policije je danas, 8. ožujka 2017. održan sastanak glavnog ravnatelja hrvatske policije Marka Srdarevića i njegovih najbližih suradnika s direktorima policijskih agencija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine: direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem, direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem i direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA Pericom Stanićem.

Ovaj sastanak nastavak je sastanka ministra unutarnjih poslova RH Vlahe Orepića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića  održanog  2. veljače 2017. u Sarajevu.

Glavni je ravnatelj policije Srdarević izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini, kao i po svim linijama rada.

Obje su strane posebno naglasile vrlo dobru suradnju hrvatske granične policije i Granične policije BiH u svim segmentima i razinama rada. Razgovaralo se o problematici krijumčarenja ljudima, migracijskim kretanjima te migracijskoj krizi s kojom je Hrvatska bila suočena. Glavni je ravnatelj policije istaknuo kako hrvatska policija čvrsto čuva državnu granicu, koristeći sve raspoložive ljudske i tehničke resurse, a ujedno poštujući i uvažavajući ljudska prava. Cilj je odvratiti migrante od samog pokušaja ulaska u Republiku Hrvatsku. Kako bi se spriječilo moguće ilegalno kretanje migranata prema zemljama Zapadne Europe potrebno je zajedničkom analizom rizika definirati područja najveće ugroze te odrediti modalitete suradnje na svim razinama.  

Razgovaralo se o izmjenama Zakonika o schengenskim granicama i mjerama sustavnih provjera, zbog kojih su moguće gužve u prometu na graničnim prijelazima između država. U tom je smislu glavni ravnatelj hrvatske policije pozvao kolege iz BiH na nastavak dobre suradnje i dogovor oko zajedničkog načina postupanja u ovom segmentu, posebice u vrijeme turističke sezone.

Ovlašten za obavljanje poslova pomoćnika glavnog ravnatelja policije - načelnika Uprave kriminalističke policije Ante Orlović istaknuo je kako suradnja kriminalističkih policija bilježi niz uspješno provedenih zajedničkih operativnih akcija i kriminalističkih istraživanja usmjerenih prvenstveno na suzbijanje krijumčarenja ljudi, visokotarifnih roba te droga. U tom smislu obje su strane predložile sastanak u cilju nastavka i jačanja dosadašnje dobre suradnje.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec istaknuo je kako je hrvatska policija spremna prenijeti svoja znanja i iskustva u osnivanju Nacionalne informacijske točke za nogomet. Ujedno je direktore policijskih agencija BiH pozvao na ponovno sudjelovanje BiH u projektu „Sigurna turistička sezona“ u kojem sudjeluje od 2015. godine.

Direktori policijskih agencija BiH su se zahvalili na pozivu i izrazili svoje zadovoljstvo suradnjom s hrvatskom policijom, koja im je važan strateški partner. Istaknuli su kako žele nastaviti otvorenu suradnju s hrvatskom policijom, u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva na obostrano zadovoljstvo, razmjene iskustva i znanja te unaprjeđenja daljnje suradnje.



Pisane vijesti