Posjet izaslanstva CPT-a Hrvatskoj

Izaslanstvo Europskog odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) posjetilo je danas, 22. ožujka, Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje je na kraju svog petog periodičkog posjeta našoj zemlji održalo završni sastanak s predstavnicima relevantnih hrvatskih institucija. 

Foto: MUP

Izaslanstvo Europskog odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) posjetilo je danas, 22. ožujka, Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje je na kraju svog petog  periodičkog posjeta našoj zemlji održalo završni sastanak s predstavnicima relevantnih hrvatskih institucija.

S hrvatske strane, uz domaćine, državnu tajnicu Lidiju Pelivan Stipetić i glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića, sastanku su prisustvovali visoki predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva i Državnog odvjetništva, dok je izaslanstvo CPT-a, koje je predvodila voditeljica Julia Kozma, bilo sastavljeno od stručnjaka različitih profila, od pravnika i liječnika do stručnjaka za društvene znanosti.

Voditeljica Kozma detaljno je hrvatskim kolegama predstavila nalaze nastale temeljem uočenog i zaključenog u proteklih desetak dana posjeta, tijekom kojih su članovi izaslanstva obišli veliki broj različitih ustanova, među kojima i policijske uprave i postaje, zatvore i psihijatrijske ustanove, primarno se pritom usredotočivši na posljednje dvije kategorije ustanova.

Zahvalila je na vrlo uspješnoj suradnji u sklopu koje im je omogućeno da ocijene napredak koji su naše vlasti postigle u proteklih pet godina, od posljednjeg posjeta izaslanstva CPT-a Hrvatskoj, te istaknula kako je uočen značajan napredak u područjima koja su kritizirali 2012. godine.

„Uživali smo u sjajnoj suradnji sa svim predstavnicama vlasti i na svim razinama“, naglasila je voditeljica Kozma, obavijestivši da će se cjelokupno, podrobno izvješće s nalazima, preporukama i primjedbama dostaviti u srpnju ove godine. 

Državna tajnica Pelivan Stipetić zaključno je pak istaknula da će Vlada Republike Hrvatske raditi na daljnjim poboljšanjima, odnosno da neće dopustiti nepravilnosti pojedinaca. 

Nekoliko riječi o CPT-u

CPT je osnovan Europskom konvencijom za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, koja je stupila na snagu 1989. godine, kao nadogradnja Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda iz 1950. godine. CPT je specijalizirano, neovisno nadzorno tijelo Vijeća Europe koje nadzire provođenje odredbi navedene Konvencije. Ono nije istražno tijelo, ali osigurava ne-sudski preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode od mučenja i drugih oblika zlostavljanja, čime nadopunjava sudski rad Europskog suda za ljudska prava.

Do sada je Konvenciju ratificiralo 47 država članica Vijeća Europe, a Republika Hrvatska je to učinila 1997. godine.

Članovi CPT-a neovisni su i nepristrani stručnjaci s različitim obrazovanjem i iskustvom, uključujući pravnike, liječnike i specijaliste za zatvorski ili policijski sustav. Hrvatski član je prof. dr. sc. Davor Strinović, liječnik i specijalist forenzičke medicine, čiji mandat ističe u prosincu 2017. godine.

Izaslanstva CPT-a posjećuju države potpisnice u određenim vremenskim razmacima, najčešće jednom svake četiri godine, pri čemu obilaze mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode (policijske postaje, zatvori, prihvatni centri za strance, psihijatrijske ustanove…). Posjeti mogu biti planirani periodični i nenajavljeni, a tijekom njih članovima izaslanstva omogućen je razgovor sa svima, od osoblja, do pritvorenika, zatvorenika i pacijenata.  



Pisane vijesti