Ministar Orepić prisustvovao manifestaciji „Zajedno protiv govora mržnje“

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je u Rijeci prisustvovao manifestaciji preventivne aktivnosti „Zajedno protiv govora mržnje“.

Foto: PU primorsko-goranska

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je u Rijeci prisustvovao manifestaciji preventivne aktivnosti  „Zajedno protiv govora mržnje“ te u sklopu multimedijalnog kutka „Stani pred kameru i pošalji poruku“  između ostalog poručio:

„Govor mržnje je svojstven onima koji vjeruju da je za njihove probleme kriv netko drugi, netko drugačiji, netko koga u stvari i ne poznaju i ne razumiju. Govor mržnje je isključiv, destruktivan, nema dodirnih točaka niti sa jednom ljudskom niti društvenom potrebom. Uoči utakmice hrvatske i ukrajinske reprezentacije, želim da svi skupa kažemo NE tom govoru mržnje.“

Program, s ciljem promicanja kulture dijaloga, tolerancije i nediskriminacije te sprječavanje svih oblika govora mržnje organizirala je i provela Policijska uprava primorsko-goranska u suradnji s partnerima i uz podršku Ravnateljstva policije, Službe za prevenciju čiji su predstavnici s voditeljicom Sandrom Veber sudjelovali u danas održanim preventivnim aktivnostima.

Aktivnosti su održane u prostoru Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke te na otvorenom, na riječkom Korzu, a program su vodili Sandra Veber i novinar i voditelj HRT-a Frano Ridjan. 

„Govoru mržnje reci jasno ne! – Stvorimo sretne tribine“

Prvi dio preventivnih aktivnosti održan je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke s početkom u 11 sati, a sudjelovali su: ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, generalni direktor HNK „Rijeka“ Vlado Čohar, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci, novoizabrana rektorica Snježana Prijić-Samardžija, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, sutkinja Prekršajnog suda u Rijeci Lada Pažanin, predstavnica Udruge – kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije Uvijek Vjerni Ana Lovasić,  vaterpolist, sudionik nekoliko olimpijskih igara Samir Barać, sportski novinar Orlando Rivetti  te učenici Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića iz Rijeke i drugi uzvanici.

Uz prigodan program u sklopu multimedijalnog kutka „Stani pred kameru i pošalji poruku“, kao i ministar Orepić  i ostali imenovani sudionici, svatko sa svog područja djelovanjima, uputili su javnosti  kratke i sadržajne poruke protiv govora mržnje i važnosti njegova sprječavanja. Svojim porukama svi su podržali borbu protiv govora mržnje, svakog oblika nasilja i netolerancije, uz naglasak da govor mržnje ništa ne može opravdati te da mu nije mjesto niti na sportskim natjecanjima niti u društvu, a nenasilje i tolerancija jedini su ispravan oblik komunikacije.  

Poruke svih sudionika su snimljene i dostupne na Youtube kanalu MUP RH i policije, kako bi se i na taj način senzibilizirala šira javnost  o potrebi zajedničkog djelovanja i  čvrstom stavu da društvo treba imati nultu toleranciju na govor mržnje, kao i adekvatni odgovor/rješenje na uočeni problem.

U nastavku, u Informativnom centru je održana interaktivna radionica Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima“, u kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenika prvog razreda Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića iz Rijeke. Radionicu je održao voditelj Službe za javni red ove Policijske uprave Tihomir Marijanović, koji je učenicima prezentirao  povijesni pregled nasilja na sportskim natjecanjima od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas, upoznao ih s kategorijama na koje se dijele navijači (gledatelji, rizični navijači i huligani), negativnim navijačkim trendovima, kao i zakonskim propisima koji reguliraju i sankcioniraju protupravna ponašanja vezana uz ovu problematiku. Isto tako, naglasio je često prisutan govor mržnje na sportskim natjecanjima, posljedice do kojih dovodi, kao i sankcije propisane važećim zakonima. Učenici su upoznati i s nekim od preventivnih programa koji se provode s ciljem suzbijanja govora mržnje i nasilja te s razmišljanjima poznatih sportaša i javnih osoba o ovom problemu.

 "Ja sam za fair play!“

Drugi dio današnjih preventivnih aktivnosti, scensko–glazbeni i sportski događaj pod nazivom Ja sam za fair play!“, održan je od 12 do 13 sati na riječkom Korzu. Ovo događanje na otvorenom okupilo je nekoliko stotina učenika riječkih osnovnih škola: Nikole Tesle, „Brajda“,  „Dolac“, „Kozala“ i „Centar“,  Prve riječke hrvatska gimnazije i Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića,  pomladak sportskih  klubova HNK „Rijeka“, HNK „Orijent 1919“, ŽNK „Rijeka-Jack pot“, RK „Zamet“, PK „Primorje“, VK „Primorje-Erste banka“ i Klub sinkroniziranog plivanja „Primorje Aquamaris“. Učenicima i sportašima pridružili su se ministar Orepić i načelnica Policijske uprave primorsko-goranske Senka Šubat sa suradnicima, predstavnici državnih tijela i institucija, jedinica lokalne uprave i samouprave, sveučilišne i znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva, sportskih organizacija, navijačkih udruga, medija, sportaši, glazbenici te brojni građani.

Događanje je otvorio ministar Orepić, puštanjem u zrak balona s porukom „Budi navijač, a ne razbijač“ te s izabranim citatom o nenasilju kojeg je pročitala učenica.  

Poruke i citate poznatih humanista i boraca za ljudska prava o nenasilju i promoviranju ljubavi kao protuteže mržnji čitali su učenici, mladi sportaši i  predstavnici udruga civilnog društva, a poruke su uz pomoć policijskih službenika postavljali i na prigodne panoe.

Tijekom ovog događanja policijski službenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa učenicima, mladim sportašima i građanima dijelili su prigodne balone s natpisom „Budi navijač, a ne razbijač“.

U scensko-glazbenom dijelu nastupili su „Mali Riječani“, „Morčići“, „Prve riječke mažoretkinje“ i zagrebačka rock-grupa „Adastra“.

Preventivne aktivnosti na Korzu okupile su brojne građane raznih uzrasta, koji su  ih sa zanimanjem pratili program, uz izraze podrške preventivnim aktivnostima koje policija poduzima u cilju razvijanja društva nenasilja i međusobne tolerancije.

 Današnja manifestacija u Rijeci bila je prva od planiranih aktivnosti u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“.

Ministar Vlaho Orepić posjetio PU primorsko-goransku

Ministar Orepić danas je posjetio i Policijsku upravu primorsko-goransku.  Prijavak o stanju sigurnosti podnijela mu je načelnica Policijske uprave primorsko-goranske, Senka Šubat potom je, ministra upoznala s djelatnicima i službenim prostorima ove Policijske uprave.

Tom prigodom je održan i radni sastanak na kojem su načelnica Šubat i suradnici izvijestili ministra o općem stanju sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske te o aktualnoj problematici s kojom se ova policijska uprava susreće.

Ministrov posjet policijskoj upravi odvio se u sklopu njegovog posjeta Rijeci povodom početka održavanja preventivnog programa Zajedno protiv govora mržnje koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s više različitih institucija i medija u cilju promicanje kulture dijaloga, tolerancije i nediskriminacije te sprječavanje svih oblika govora mržnje, posebice na sportskim događanjima.

Program se odvijao u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke u kojem su osim ministra sudjelovali i ostali  predstavnici državnih tijela, grada i županije, sveučilišne zajednice, prosvjete, sporta, zdravstva i medija. Poslije toga program se nastavio na otvorenom prostoru Korza u Rijeci gdje su održane scensko–glazbene i sportske aktivnosti namijenjene djeci i mladima.



Pisane vijesti