Ministar Orepić na sastanku Vijeća ministara u Bruxellesu

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara za pravosuđe i unutarnje poslove

Foto: European Union/MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara za pravosuđe i unutarnje poslove.

Članovi Vijeća raspravljali su o reformi zajedničkog europskog sustava azila i preseljenja, jačanju učinkovitosti politike vraćanja te nadzoru vanjske granice, konkretno o mjerama informacijskih tehnologija za upravljanje granicama. Republika Hrvatska podupire mjere kojima se pridonosi učinkovitom i integriranom pristupu upravljanja svim aspektima migracija i smatra kako je zajednički pristup od izuzetne važnosti u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima te u doprinosu ukupnom jačanju sigurnosti.

Naša se zemlja zalaže za jačanje zajedničke azilne politike te podupire izmjenu Zajedničkog europskog sustava azila, načelo solidarnosti i odgovornosti. 

Učinkovita politika vraćanja preduvjet je za djelotvorni sustav azila, smanjenje mogućnosti sekundarnih kretanja i zloporabe nacionalnih sustava azila. Pritom, važnu ulogu ima razmjena informacija o nezakonitim migrantima između država članica, ali i susjednih trećih država i država porijekla te učinkovit nadzor vanjske granice. 



Pisane vijesti