Maloljetnik osumnjičen za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju

Foto: PU međimurska

Danas (10. ožujka) na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske,  voditelj Službe kriminalističke policije, Zdravko Kolarić prezentirao je kriminalistička istraživanja vezano uz kaznena djela ubojstvo (četvrtak, 6. travnja u Piškorovcu) te javnog poticanja na nasilje i mržnju (nedjelja, 9. travnja - objava putem društvenih mreža).

 

U nedjelju, 9. travnja u 9 sati i 37 minuta Operativno-komunikacijski centar PU međimurske putem mobilne aplikacije „MUP-Sigurnost i povjerenje“ (e-dojave) zaprimio je dojavu iz koje proizlazi kako je na društvenoj mreži Facebook, grupi Međimurski plac, maloljetnik s područja Međimurske županije, putem svog profila "Nauruzan Do Zuba" javno poticao, odnosno pozivao na nasilje i mržnju prema građanima određene nacionalne pripadnosti. Uz objavu priložio je i dvije fotografije raznog vatrenog oružja.

U suradnji s nadležnim državnim odvjetništvo poduzet je niz mjera i radnji kako bi se provjerila istinitost dojave, te utvrdio počinitelj kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetnik počinio spomenuto kazneno djelo. Pretragom doma i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni nije pronađeno vatreno oružje, kao ni drugi predmeti koji bi bili podesni za počinjenje opisanog ili nekog drugog kaznenog djela.

 Prema osumnjičenom maloljetniku podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

PU međimurska vezano uz ovaj događaj zaprimila je niz dojava koje su prema svom sadržaju potencijalno upućivale na moguće međunacionalne sukobe. Provedenim kriminalističkim istraživanjima nije potvrđena istinitost tih dojava.

 

Upozoravamo građane kako su svi oblici širenja mržnje i pozivanja na nasilje, neprimjereni i podliježu prekršajnoj, odnosno kaznenoj odgovornosti. Ujedno, napominjemo kako sve dojave o takvim sukobima temeljito provjeravamo. Ako se utvrdi da je dojavitelj postupao s namjerom da lažno obavijesti policiju ili neku drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć, o događaju koji iziskuje njeno hitno djelovanje, čini kazneno djelo.