Policija na 21. Sajmu zdravlja s aktivnostima usmjerenima na prevenciju provala u domove

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijska postaja Vinkovci s ispostavom Markušica – kroz projekt „Policije u zajednici“ u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Vinkovaca, prepoznala je ovogodišnji Sajam zdravlja u Vinkovcima kao mjesto za provedbu preventivnih aktivnosti. Cilj nam je povećati stanje sigurnosti u području prevencije imovinskog kriminaliteta, s naglaskom na mjerama i aktivnostima koje mogu doprinijeti smanjenju provala u domove. 

Pokazatelji stanja i kretanja kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske ukazuju na činjenicu da se na području Vukovarsko-srijemske županije najvećim dijelom  evidentiraju kaznena djela imovinskog kriminaliteta pa je tako tijekom 2016. godine zabilježeno ukupno 838 kaznenih djela protiv imovine, što je udio od 43 % u ukupnoj strukturi kaznenih djela. Zabilježeno je 295 kaznenih djela teških krađa (provalne krađe 255), od čega 146 na području Policijske postaje Vinkovci s ispostavom Markušica.

Kako je samozaštita jedan od glavnih čimbenika prevencije i sigurnosti, u tri dana održavanja Sajma zdravlja, policija se aktivnije uključila u provedbu mjera koje za cilj imaju smanjiti broj događaja provala u domove. U sklopu Sajma policija je uredila izložbeni prostor policije i suradnika putem kojeg je posjetiteljima Sajma prezentirala trendove kaznenih djela provala, njegove pojavne oblike, upoznala s načinima izvršenja s posebnim osvrtom na način ponašanja i mjerama koje mogu sami građani poduzeti kako bi spriječili krađe iz svojih domova, automobila i sl.

Policijski službenici i Vijeće za prevenciju kriminaliteta grada Vinkovaca ostvarili su suradnju s nekoliko tvrtki s vinkovačkog područja koje su prepoznate kao tvrtke koje svojim iskustvom u području proizvodnje i ugradnje aluminijske i PVC stolarije, bravarskih radova, ugradnje opreme i uređaja sustava tehničke zaštite, protuprovalnih zaštitnih folija, mogu značajno doprinijeti provedbi jedne ovakve aktivnosti, pa će tako svoje proizvode i usluge koje pružaju u području protuprovalne zaštite prezentirati tvrtke: EUTHERM d.o.o., TERMO – LINE d.o.o., CODELECT j.t.d., HIDRAULIKA FLEX d.o.o., Ekstra LAD j.d.o.o.

U sklopu Sajma zdravlja od 21. do 23. travnja, policijski službenici omogućili su zainteresiranim građanima i besplatnu evidenciju bicikla kroz projekt „Biciklirajmo zajedno – zdravo i sigurno“.

Policijski službenici također su sudjelovali i u sklopu stručno edukativnog dijela Sajma zdravlja, na radionici pod nazivom "Zdravo urbano planiranje Vinkovci 2017 – Mobilnost te pristupačnost", koja je održana dana 22. travnja na Poljoprivrednom fakultetu u Vinkovcima. Moderatori su bile policijske službenice za prevenciju a u sklopu radionice sudjelovali su gosti uvodničari sa slijedećim temama: gđa. Rajka Bunjevac, Hrvatska komora arhitekata, Zagreb na temu „Smjernice za provedbu arhitektonskih politika lokalnih zajednica, gđa. Maja Lang Morović, Hrvatski zavod za javno zdravstvo na temu „Volonteri u parku“, Marko Andabak, policijski službenik za prevenciju, Policijska postaja Vinkovci s ispostavom Markušica, na temu „Najranjiviji sklopovi doma - nalazi s očevida“, g. Josip Pavičić, tvrtka Codelect, d.o.o., Vinkovci, na temu „Elementi sustava tehničke zaštite zgrada i vanjskog prostora“, gđa. Ekaterina Nadudvari Wagner, Mađarska nacionalna manjina grada Vinkovaca i Srednja tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci na temu „Zastupljenost edukacije o sigurnosti građevina u srednjoškolskom kurikulumu tehničkih škola u RH“, gđa. Mandica Sanković, na temu „Uloga prostornog planiranja u promicanju urbane sigurnosti, sigurnosti dječjih igrališta, dječje odjeće i opreme za odgoj i obrazovanje – pregled hrvatskih propisa i publikacija te g. Milisav Petković, Generali osiguranje d.d., Zagreb na temu "Imovinska osiguranja i osiguranje od nezgode".