Na konferenciji za medije predstavljen ovogodišnji program Coolijade

Foto: Ilustracija

Ispred organizacijskog odbora Dana maturanata u Međimurskoj županiji na današnjoj (24. travnja) redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, ravnateljica Graditeljske škole, gđa Srebrenka Pongrac i policijski službenik za preventivu, Mladen Zadravec ispred Odsjeka za javni red, predstavili su program aktivnosti koje će se odvijati uoči i tijekom tradicionalne preventivno-zabavno-edukativne akcije Coolijada 2017.

 

Kao i dosadašnjih godina, glavni nositelj aktivnosti su Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, te Policijska uprava međimurska. Ovaj se oblik suradnje provodi se od 2004. godine i polučio je vrlo dobre rezultate, te je prihvaćen od međimurske javnosti.

Akcija započinje objavom prijavnica za izbor naj-maturanta i naj-maturantice svim međimurskih srednjih škola.Slike naj-maturanata i glasački listići objavit će se 28. travnja, 5. i 12. svibnja  u  Međimurskim novinama, odnosno 2., 8. i 15. svibnja u Listu Međimurje.  Ujedno, na lokalnoj televiziji, Srce TV-u, kao i internetskim portalima eMedjimurje.hr, medjimurje.hr i mnovine.hr objavit će se fotografije predloženih maturanata uz telefonski broj za glasovanje (SMS poruka na broj: 666 555). Također, u svim srednjim školama bit će postavljene glasačke kutije u koje će se moći ubacivati glasački kuponi. Glasovanje završava u četvrtak, 18. svibnja.

Proslava Dana maturanata traje od utorka, 16. do petka, 19. svibnja, a završava mimohodom maturanata ulicama grada Čakovca u petak s početkom u 14 sati (formiranje kolone maturanata kod Ekonomske i trgovačke škole Čakovec). Završna svečanost održat će se u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec,koncertom bendova "Nova vrsta“, "If a restart“, "Dobre vibracije“ i "Mustač bend“.

Kao i prethodnih godina, najbolji maturanti i njihovi razredi bit će nagrađeni vrijednim nagradama, tablet računalima i ulaznicama za čakovečke bazene. Osim spomenutog, birat će se i naj-razred, kojem će pripasti cjelodnevni  izlet u Toplice Sveti Martin. Kriteriji za izbor najuspješnijeg razreda je uzorno ponašanje pojedinaca i kolektiva (razreda) za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled, te kreativnost u izradi maturantskih odora.

Povodom Dana maturanata protekle godine Policijska uprava međimurska evidentirala je po jedan prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a koje su počinili maturanti. Što se tiče kaznenih djela počinjenih na štetu maturanata evidentirano je po jedno kazneno djelo nanošenje tjelesnih ozljeda, te krađa (mobitel) i utaja (mobitel).

Proteklih nekoliko godina bilježi se pad kaznenih djela krađe na štetu maturanata, ali usprkos tom pozitivnom trendu, apeliramo i pozivamo sve maturante na odgovorno ponašanje i dodatnu brigu o svojim stvarima. Neodgovornim ponašanjem prema vlastitoj imovini daje se prilika lopovima da na lak dođu do tuđe imovine. Neposredno prije održavanja završnih manifestacija, policijski službenici obići će sve završne razrede srednjih škola i održati edukativna predavanja usmjerena na prevenciju rizičnih ponašanja mladih.

Tijekom završnih svečanosti oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena na nedozvoljenu konzumaciju i dostupnost alkohola, kao glavnog uzroka problematičnog ponašanja mladih. U tom smislu najavljujemo aktivnosti kojima će se kontrolirati prekršaji pijančevanja na javnim mjestima, davanje pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina, zabrane usluživanja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima maloljetnim osobama, zabrane prodaje alkoholnih pića u trgovinama maloljetnim osobama, kao i drugih prekršaja koji su u uzročnoj vezi s nezakonitim ponašanjem mladih.

Jedan vid kontrole ostvarivat će se kroz tzv. “građanske ophodnje“. Radi se o mješovitim ophodnjama policijskih službenika i roditelja maturanata, koji će zajedno obilaziti sve lokacije okupljanja učenika završnih razreda srednjih škola. Roditelji će tako moći direktno i aktivno nadzirati ponašanje svoje djece.

Kako bi obilježavanje Dana maturanata prošlo sa što manje štetnih posljedica, apeliramo na sve sudionike da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao i sigurnost ostalih građana i imovine, te da prekomjerno ne konzumiraju alkoholna pića.

Djelatnike ugostiteljskih objekata i trgovina pozivamo da se pridržavaju zakonskih odredbi koje reguliraju njihov rad, a roditelje da iskoriste svoje pravo, odnosno dužnost i posvete dovoljno nadzora i brige svojoj djeci. Ujedno, da ih potaknu i usmjere na pozitivne stavove, te primjereno ponašanje.

Također, napominjemo kako će iz sigurnosnih razloga, tijekom završne svečanosti maturanata u petak, 19. svibnja od 14 sati do 24 sata za sav promet (osim dostave) biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, od raskrižja s Vukovarskom ulicom do trgovačkog centra "KTC“.