U Okučanima obilježena 22. obljetnica VRO "Bljesak"

Svečanom obilježavanju nazočili su visoki državni dužnosnici predvođeni predsjednicom Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s ministrima u Vladi i potpredsjednikom Hrvatskog Sabora Milijanom Brkićem 

FOTO: Ministarstvo unutarnjih poslova

Danas je u Okučanima obilježena 22. obljetnica vojno – redarstvene operacije „Bljesak“. Svečana proslava je započela budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra OS RH.

Svečanom obilježavanju nazočili su visoki državni dužnosnici predvođeni predsjednicom Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s ministrima u Vladi i potpredsjednikom Hrvatskog Sabora Milijanom Brkićem.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova nazočio je državni tajnik Robert Kopal, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević sa suradnicima te načelnici policijskih uprava.

Nakon prijavka Predsjednici i vrhovnoj zapovjednici OS RH Kolindi Grabar-Kitarović, ispred Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima, održana je komemoracija, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Pritom je policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske Krešimir Šimić, dijete poginulog hrvatskog branitelja pročitao imena hrvatskih vitezova poginulih i umrlih od posljedice ranjavanja u vojno redarstvenoj operaciji „Bljesak“.

Molitvu odrješenja za sve poginule branitelje u VRO „Bljesak“, i u Domovinskom ratu predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni Ordinarij u RH. U okviru svečanog programa i nakon molitve nastupala je klapa HRM „Sv. Juraj“. Nakon polaganja vijenaca, u crkvi Svetog Vida, služena je sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje. Potom su dočekani maratonci „Hrvatski sokol“, koji su trčali maraton od Nove Kapele, preko Batrine i Novske do Okučana u organizaciji Atletskog kluba Nova Gradiška, a koji su nagrađeni gromoglasnim pljeskom.

Izaslanstva su također zapalila svijeće ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Zapadne Slavonije i Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima Općine Okučani, te je uslijedio obilazak spomen sobe i upisivanje u Knjigu dojmova.

Prisutni su imali priliku pogledati Počasno zaštitnu bojnu u prikazu ceremonijalnih radnji s oružjem, te pukovniju Vojne policije u izvedbi pokazne vježbe „Rad vojno-policijskih pasa“, kao i Zapovjedništvo specijalnih snaga u pokaznoj vježbi „Bliska borba“.

Upriličena je i prezentacija naoružanja, borbene i neborbene opreme i tehnike Oružanih snaga RH, kao i prezentacija projekta „Kadet“ i studijskih programa na HVU „Dr Franjo Tuđman“ te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.



Pisane vijesti