Obilježena 26. obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu

Tradicionalnim mimohodom duž Ulice Dvanaest redarstvenika započelo je danas obilježavanje 26. obljetnice pogibije 12 pripadnika vinkovačke policije koji su mučki, iz zasjede 2. svibnja 1991. godine, ubijeni u Borovom Selu, današnjem Borovu.

Tradicionalnim mimohodom duž Ulice Dvanaest redarstvenika započelo je danas obilježavanje 26. obljetnice pogibije 12 pripadnika vinkovačke policije koji su mučki, iz zasjede 2. svibnja 1991. godine, ubijeni u Borovom Selu, današnjem Borovu.

Nakon što su podno spomen-obilježja poginulim redarstvenicima njihove obitelji položile vijence i zapalile svijeće, počast je odao i državni vrh - predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Panenić te izaslanstva ministarstava unutarnjih poslova i obrane na čelu s državnim tajnicima Robertom Kopalom i Tomislavom Ivićem. Kod spomen obilježja u središtu sela održan je komemorativni program.

Robert Kopal, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova podsjetio je na dan ukopa dvanaestorice redarstvenika prije 26 godina i svetu misu na kojoj je toga dana svojim prisustvom preko 15 tisuća ljudi poručilo da hrabre hrvatske žrtve nikada neće zaboraviti. «Iznimno me raduje što je veliki broj mladih proteklog vikenda prilikom hodočašća Gradu Heroju, iskazao želju pokloniti se pred Spomen obilježjem u Borovu. To je dokaz svima nama da se istina prenosi i nikada ne prestaje. Dok je nas, i generacija koje dolaze, nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtve koje su pale u ime hrvatske neovisnosti”, obećao je sudionicima obilježavanja te, s dubokim poštovanjem prema obiteljima žrtava, poručio da se ovakvi tragični događaji više nikada na ovim prostorima ne smiju ponoviti. 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je nedopustivo da za zločin i ubojstvo dvanaestorice hrvatskih redarstvenika do danas nitko nije odgovarao. «Ne možemo se pomiriti niti zadovoljiti opravdanjima o proteku vremena ili drugim poteškoćama u istraživanju ovog i sličnih događaja. Obveza države za utvrđivanjem istine i krivnje za podmukla i okrutna ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu trajna je i prestat će tek onog trenutka kada i posljednji osumnjičeni za taj zločin stupi pred lice pravde. Do tada nećemo mirovati. Kao predsjednica to neću dopustiti. Pravda je ponekad spora ali mora biti dostižna!» poručila je, naglasivši kako to dugujemo našim poginulim junacima iz Borovog Sela.

Po završetku komemoracije u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima slavljena je sveta misa za poginule redarstvenike koju je predvodio mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru. Nakon svete mise na stadionu HNK «Cibalia» atletskom utrkom započeo je «Memorijal dvanaest redarstvenika», kojeg je otvorio državni tajnik MUP-a Robert Kopal.

Da se ne zaboravi 

Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić ubijeni su iz zasjede prilikom spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite policijske ophodnje, zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijene policajce, pripadnike Specijalne jedinice policije Vinkovci, srpski teroristi potom su masakrirali. U akciji je ranjen i 21 policajac. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog obrambenog rata. 



Pisane vijesti