Održana završna komponenta preventivnog projekta "Zdrav za 5"

Foto:  PU sisačko-moslavačka

Danas, 12. svibnja, ispred Velikog Kaptola na Trgu bana Josipa Jelačića u Sisku, u sklopu II. komponente preventivnog Projekta „Zdrav za pet“, održana je završna manifestacija.

Aktivnosti iz ovog preventivnog projekta zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, mijenjanja životnih stavova i štetnih navika te stjecanja odgovornosti o očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanja zdravih stilova života.

U ovoj manifestaciji, koju Policijska uprava sisačko-moslavačka organizira i provodi sa svojim partnerima - Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Upravnim odjelom za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Sisačko-moslavačke županije, bilo je mnogo sudionika.

Tako se mogla razgledati izložba plakata Osnovne škole Mate Lovraka na temu Snaga klica, Eko skulptura, Strippriča-pantomima i gluma te prezentacija raznih učeničkih radova, a učenici iste škole prezentirali su i program „Vježbom do zdravlja“ te igrokaz „Baš sam gladan, baš sam gladan“. Osnovna škola 22. lipnja Sisak izložila je također plakate iz biologije na temu „Snaga krilca“, a vrtićanci su izveli bogat program pa se tako Dječji vrtić Sisak Novi predstavio s dječjim pjevačkim zborom i izvedba pjesama „Maslačak“ i „Tratinčica“. Djeca iz skupine Žabice i Pčelice Dječjeg vrtića Sisak Stari izveli su modnu reviju u odjeći od recikliranog materijala, a djeca iz folklorne radionice istog vrtića izvela su i tradicionalne narodne plesove. Učenici Srednje škole Novska izveli su projekciju predstave „Ljubav i priroda“ te izložbu ekoloških predmeta i plakata, Srednja škola Petrinja prezentirala je eko proizvode (sok i čips od jabuke), Gimnazija Sisak imala je likovnu radionicu, a Strukovna škola Sisak prezentaciju i izložbu odjeće od recikliranog materijala.

Centar za rehabilitaciju Komarevo izložio je ručne radove i ukrasno-uporabne predmete koje su izradili njihovi štićenici, a pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja izveli su pokaznu vježbu prebacivanja osoba užetom. Prisutna je bila i Državna uprava za zaštitu i spašavanje sa svojim štandom, kao i Javna vatrogasna postrojba grada Siska, Airsoft klub Petrinja i Udruga invalida rada Grada Siska. Djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje nazočne su na improviziranom minskom polju upozoravali na opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava, a medicinsko osoblje Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije prezentiralo je pravilan način pružanja prve pomoći. Na štandu Autokluba Sisak mogle su se isprobati „pijane naočale“.

Izlagač na ovoj manifestaciji bio je Učenički dom Kutina sa slikama od plastične ambalaže i ljuske jajeta.

Svojom nazočnošću akciju su podržali zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Toni Petrović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, zamjenica župana Anita Sinjeri - Ibrišević, zamjenik gradonačelnice Grada Siska Marko Krička, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić sa suradnicima, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije Tomislav Fabijanić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Sisak Željko Prpić i mnogi drugi.

Ovogodišnjim projektom "Zdrav za 5" bilo je obuhvaćeno 2.577 učenika u 49 škola diljem naše županije i to 37 osnovnih škola sa 1.382 učenika u 78 razreda i 12 srednjih škola sa 1.195 učenika u 58 prvih razreda.