Posjet Predsjednice RH Ministarstvu unutarnjih poslova

U petak, 9. lipnja 2017. predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odazvala se na poziv i posjetila Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije u Zagrebu. 

 

Foto: MUP RH  

U petak, 9. lipnja 2017. predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odazvala se na poziv i posjetila Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije u Zagrebu. 

U pratnji predsjednice bili su najbliži suradnici pročelnica Kabineta Predsjednice RH Natalija Hmelina, posebni savjetnik Predsjednice za branitelje Ante Deur, tajnik Kabineta savjetnice za obranu i nacionalnu sigurnost  Zrinko Petener i glasnogovornik Ureda Predsjednice RH Luka Đurić.

Državni tajnik Robert Kopal pozdravio je goste te dao svoj kratki osvrt na djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova i izazove koji su pred ovim Ministarstvom.

U svom je govoru odao priznanje i zahvalnost policijskim službenicima Ministarstva i Ravnateljstva na svemu što čine za našu državu. Osobno se na tome zahvalio te kao izazove koje vidi pred ovim Ministarstvom istaknuo proaktivnost Ministarstva koji treba poraditi na sustavima ranog upozoravanja u okvirima aktualnih zbivanja u Europi i u svijetu. Kao izazov navodi iskorištenost podatkovnih resursa kojima MUP raspolaže, razmjenu podataka, važnost ljudskih resursa kako bi se što uspješnije nosili s izazovima pred nama. Posljednje, ali ne manje važno, državni je tajnik istaknuo značaj osiguranja materijalnih, financijskih i drugih sredstava neophodnih za daljnji uspješan rad ovog Ministarstva.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila se na pozivu. Od njenog je posebnog interesa posjet Službi za međunarodnu policijsku suradnju te rad Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić“.

Predsjednica je, kao i državni tajnik,  naglasila izazove koji su pred nama s posebnim naglaskom na terorizam i cyber kriminal, kao i različite vrste hibridnog ratovanja. Istaknula je suradnju, razmjenu informacija među državama i drugim organizacija s ciljem njihovog združenog djelovanja u osiguranju sigurnosti države i građana. Na tom tragu je i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti i Strategija nacionalne sigurnosti. Predsjednica je navela kako je Republika Hrvatska poduzela nekoliko važnih koraka prema ustrojavanju novog, suvremenijeg i primjerenijeg sustava domovinske sigurnosti koji će biti sposoban nositi se sa suvremenim prijetnjama te će u tom sustavu Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji pripadati bitna uloga.

U društvu voditelja Marija Rošića Predsjednica RH posjetila je i upoznala se s radom Službe za međunarodnu policijski suradnju (Odjel S.i.Re.N.E, INTERPOL, EUROPOL) te s radom Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Pomoćnik načelnika Centra Dražen Mayka pratio je Predsjednicu po obilasku Službe za daktiloskopiju i identifikaciju, Službe za kemijsko-fizikalna vještačenja, Službe za biološka vještačenja te Službe za traseološka vještačenja.

Predsjednicu RH je sa zbirkom oružja koju posjeduje Centar upoznao voditelj Vedran Nuić.



Pisane vijesti