Hrvatski policajci u Republici Srbiji sudjelovali u akciji „Dunav 2017“

Foto:  Policijska postaja Novska

Početkom ovog mjeseca u Republici Srbiji je provedena višednevna zajednička akcija „Dunav 2017“, u kojoj su sudjelovali i policijski službenici iz Republike Hrvatske, a vođa našeg tima bio je načelnik Policijske postaje Novska Jure Klišanin. Organizator akcije bio je Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), koji kroz program „Police and Border Management“ već godinama pomaže zemljama Jugoistočne Europe u jačanju regionalne policijske suradnje.

Sama akcija za cilj je imala provođenje kompenzacijskih mjera na granici prema Rumunjskoj i Bugarskoj, a uz hrvatske granične policajce u akciji su sudjelovali policijski službenici iz Austrije, Slovenije, Albanije, Crne Gore, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Hrvatski policajci su prvoga dana akcije prezentirali provođenje kompenzacijskih mjera, što je bio teorijski dio, nakon čega je uslijedio i praktični dio, odnosno prezentacija multifunkcionalnog vozila, tzv. Schengen busa. Ovom su prigodom uz hrvatske predstavnike kratka izlaganja imali i predstavnik EUROPOLA te kolege iz Slovenije. Sudionici akcije potom su s policijskim službenicima iz Republike Srbije na više punktova, raspoređenih prema granici s Bugarskom i Rumunjskom, zaustavljali vozila te su zajednički obavljani pregledi i provjere izdvojenih vozila i vozača. Prilikom ovih postupanja otkriveno je krijumčarenje cigareta, krivotvorenje strane vozačke dozvole te krivotvorenje carinske deklaracije motocikla, uz što je evidentiran i niz drugih prekršaja koji nisu bili cilj akcije.

Akcija je ocijenjena uspješnom, o čemu je bilo riječi i na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Treba napomenuti da je tim koji je predstavljao Republiku Hrvatsku bio sastavljen od policijskih službenika iz Policijske uprave sisačko-moslavačke, koji su u prethodnom razdoblju pokazali poseban interes i angažiranost kod upotrebe Schengen busa u obavljanju poslova nadzora državne granice.