Svečana promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

Ovogodišnju izobrazbu na vojnim časničkim i dočasničkim školama uspješno je završilo ukupno 167 polaznika, od kojih je 152 pripadnika Oružanih snaga RH, po jedan polaznik Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst: Ministarstvo obrane RH; Foto: HVU "Dr. Franjo Tuđman", MUP RH

Promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" svečano je održana danas, 24. lipnja 2017., u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru.

Programu su, uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih školskih programa te njihove prijatelje i članove obitelji,  nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Žarko Katić kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Slavko Barić, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljski udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti i drugi. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je polaznicima na završetku školovanja te zalaganju i trudu kojeg su uložili za unaprjeđivanje svojih sposobnosti, a tako i hrvatskih oružanih snaga.

"Ulaganje u obranu i sigurnost naš je trajni imperativ, a ukoliko se provodi racionalno i optimalno ono je ujedno i ulaganje u znanost, istraživanje, gospodarstvo i ukupan društveni boljitak" rekla je predsjedica, zadovoljna uspješnim završetkom procesa izrade Strategije nacionalne sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve okupljene u herojskom gradu Vukovaru i čestitao polaznicima vojnih škola na uspješno završenoj izobrazbi. Ministar Krstičević izrazio je ponos zbog povratka ove svečanosti u Vukovar, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, a kao dokaz poštovanja prema gradu - simbolu otpora.

Prisutnima se obratio i načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov te podsjetio na važnost obilježavanja 26. obljetnice povijesne Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, današnjeg Dana državnosti, kao i promocije polaznika svih razina školovanja pripadnika Oružanih snaga koja se ponovo održava u Vukovaru.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Slavko Barić je naglasio važnost kontinuiranog rada HVU na izobrazbi dočasnika i časnika, ali i na svojoj transformaciji u modernu, visokoobrazovnu, znanstveno-istraživačku instituciju, trajno ulažući u infrastrukturu i nastavni kadar, u cilju kvalitetnog odgovora na sve vojno-obrambene, sigurnosne i obavještajne izazove.

Tijekom svečanosti tradicionalno su izgovorena imena i uručene nagrade najboljim ovogodišnjim polaznicima svih vojnih škola: satnik Marijan Žukina, pripadnik 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro", poručnica Suzana Krišto iz 16. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, stožerni narednik Ivan Orlandini kao polaznik 15. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, poručnik Robert Dovijanić iz 20. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a i PZO-a, narednik Damir Bednarek iz 36. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe te skupnik Edin Muhić kao polaznik 51. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe, dok je za najboljeg instruktora u školskoj godini 2016/2017 odabran stožerni narednik Tomislav Petrović.

Satniku Marijanu Žukini, najboljem polazniku 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" dodijeljena je i ove godine ustanovljena nagrada, Plaketa grada Vukovara te novčana nagrada koju je odlučio donirati brojnoj i potrebitoj obitelji iz Vukovara.

Ovogodišnju izobrazbu na vojnim časničkim i dočasničkim školama uspješno je završilo ukupno 167 polaznika, od kojih je 152 pripadnika Oružanih snaga RH, po jedan polaznik Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova.

Policijski savjetnik, djelatnik zapovjedništva interventne policije Gordan Vlahović, s uspjehom je završio izobrazbu u Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić" Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", što je i najviša razina vojne izobrazbe u Oružanim snagama Republike Hrvatske.



Pisane vijesti