Obilježena 26. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Foto:  PU sisačko-moslavačka

„Dvadeset i šest je godina prošlo od događaja koji nikada ne smije biti zaboravljen. Tog jutra 26. lipnja, nakon što je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o razdruživanju s bivšom državom i uspostavljanju suverene i neovisne Hrvatske, srpski su pobunjenici započeli oružani napad na Policijsku postaju Glina“. Dio je to govora kojim se izaslanik ministra unutarnjih poslova, dr. Josip Mihaljević obratio na 26. obljetnici početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu, koja je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, danas svečano obilježena u Glini.

Uz branitelje Gline te članove obitelji poginulog policajca Tomislava Roma, na obilježavanju su bili nazočni: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, ministar branitelja Tomo Medved, general Mladen Markač, izaslanik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević s pridruženim izaslanstvom koje su činili zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić, sisački biskup mons. dr. Vlado Košić, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, građanke i građane Gline i drugi.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, a u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve branitelje, izaslanstva, predstavnici udruga i građani položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja „Suza“ na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini. Misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Na svečanom programu u Hrvatskom domu u Glini, koji je započeo minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu, nazočnima su se prigodnim govorima obratili glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, izaslanik ministra MUP-a dr. Josip Mihaljević, ministar branitelja Tomo Medved i župan Ivo Žinić u ime predsjednika Hrvatskog sabora. Program su izvođenjem prigodne domoljubne poezije upotpunili učenici Srednje škole Glina Ema Iharoš i Dominik Karaula, a hrvatskim narodnim pjesama predstavili su se članovi Kulturno umjetničke udruge „Viduševac“.

U sklopu obilježavanja današnje obljetnice, na jezeru Bajer je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije održan III. Memorijalni kup „Tomislav Rom“ u sportskom ribolovu, a na športsko-rekreacijskom centru Banovac održan je sportski susret u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije. Također je održana i tradicionalna memorijalna utrka „Tomislav Rom“.