U PU splitsko-dalmatinsku stigli strani policijski službenici

U Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku stigli su policijski službenici iz šest zemalja: Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Poljske i Slovačke, koji će u okviru projekta „Sigurna turistička sezona - Međunarodna policijska suradnja policije u odori", službu obavljati na području PU splitsko-dalmatinske.  

U Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku stigli su policijski službenici iz šest zemalja: Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Poljske i Slovačke, koji će u okviru projekta „Sigurna turistička sezona - Međunarodna policijska suradnja policije u odori", službu obavljati na području PU splitsko-dalmatinske. 

Nakon talijanskog policijskog službenika Francesca Fucitoa, koji je jučer predstavljen na konferenciji za medije, na kojoj su bili predstavnici hrvatske i talijanske policije, danas su u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku stigli policijski službenici iz još šest zemalja: Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Poljske i Slovačke, koji će u okviru projekta „Sigurna turistička sezona - Međunarodna policijska suradnja policije u odori, službu obavljati na području PU splitsko-dalmatinske.

Policijske službenike primio je načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić, nakon čega je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni policijski službenici: Darko Stankovič i Karel Kratochvil iz Češke koji će službu obavljati na području Policijske postaje Omiš, Peter Filipjak i Štefan Banyar iz Slovačke koji će se nalaziti na području Policijske postaje Trogir, Martin Danzer iz Njemačke raspoređen na rad u Postaju aerodromske policije Resnik te Mirzet Akeljić i Zvonimir Maras iz Bosne i Hercegovine koji će s kolegama Andrzejom Arentom i Slawomirom Lesiewicz iz Poljske službu obavljati na području Policijske postaje Makarska. Talijanski policijski službenik Francesco Fucito, kako je već najavljeno, službu će obavljati u Postaji pomorske policije Split. Tijekom srpnja očekuje se i dolazak francuskih policijskih službenika, koji će se nalaziti u službi na području Grada Splita.

Voditelj Odjela prevencije Paško Ugrina naveo je da se projekt „Međunarodna policijska suradnja policije u odori“, kao dio šireg projekta „Sigurna turistička sezona“, na području PU splitsko-dalmatinske kontinuirano se provodi od 2009. godine, a ove godine uključuje 20 policijskih službenika iz sedam zemalja, koji će tijekom turističke sezone boraviti na području PU splitsko-dalmatinske, odnosno ukupno 72 policijska službenika iz 18 zemalja koji će boraviti na području Republike Hrvatske. Kao i ranijih godina, strani policijski službenici službu će obavljati u policijskoj odori države iz koje dolaze, bez naoružanja, u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima. Njihova uloga je ostvarivanje što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana, s ciljem ugodnijeg boravka i postizanja većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju, ali i izbjegavanja eventualnih konfliktnih situacija.

Strani policijski službenici zahvalili su se na dugogodišnjoj suradnji i gostoprimstvu u PU splitsko-dalmatinskoj, naglašavajući da će, kao i do sada, biti pomoć i podrška hrvatskoj policiji te nastojati doprinijeti rješavanju svih situacija u kojima se nađu državljani njihovih zemalja. 



Pisane vijesti