Dan kao san: Prijevare građana na kućnom pragu

U Informativnom centru za prevenciju u zagrebačkoj Martičevoj ulici danas je održan program pod nazivom „Prijevare građana na kućnom pragu“ u okviru preventivnog projekta „Dan kao san“.
 

Foto: PU zagrebačka
 
U Informativnom centru za prevenciju u zagrebačkoj Martičevoj ulici danas je održan program pod nazivom „Prijevare građana na kućnom pragu“ u okviru preventivnog projekta „Dan kao san“.

Događaj je organizirala Službe za prevenciju Policijske uprave zagrebačke i Vijeće za prevenciju Grada Zagreba te uz podršku Ravnateljstva policije. Programu su bili nazočni članovi Vijeća za prevenciju Grada Zagreba s predsjednikom Vijeća gradonačelnikom Milanom Bandićem i zamjenikom ovlaštenim za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave zagrebačke Željkom Pršom.

Program je proveden za tridesetak osoba treće životne dobi korisnika Doma za starije osobe Medveščak, koji predstavljaju populaciju ugroženu upravo prijevarama na kućnom pragu, gdje im je glumac Ivo Gregurević prezentirao nekoliko primjera iz prakse, dok su predstavnici kazališta Mak demonstrirali najčešće načine počinjenja kažnjivih radnji - džepnih krađa i prevara.

Također, u neposrednom kontaktu s policijskim službenicima, građani treće životne dobi imali su priliku informirati se i dobiti savjete kako se zaštititi i spriječiti da ne postanu žrtve i tom prilikom dobili su informativne letke i brošure te prigodne poklone.

Cilj ove aktivnosti „edukacije kroz umjetnost“ i neposredno savjetovanje osoba treće životne dobi od strane policijskih službenika, jest poticanje na samozaštitno ponašanje i smanjenje mogućnosti da građani treće životne dobi postanu žrtve kažnjivih radnji, s naglaskom na prijevare na kućnom pragu.

Na naš poziv, akciji se priključio i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi svim zainteresiranima. Gotovo svi, njih 30-ak pristupilo je kontroli zdravstvenog stanja.



Pisane vijesti