Ministar održao sastanak s ravnateljem interventnih policija Njemačke

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je danas, 26. srpnja, u pratnji svojih suradnika sastanak s izaslanstvom Ravnateljstva interventnih policija Saveznih zemalja SR Njemačke, kojeg je predvodio ravnatelj interventnih policija Wolfgang Lohmann. 

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je danas, 26. srpnja, u pratnji svojih suradnika sastanak s izaslanstvom Ravnateljstva interventnih policija Saveznih zemalja SR Njemačke, kojeg je predvodio ravnatelj interventnih policija Wolfgang Lohmann.

Povod susretu potpisivanje je darovnice, odnosno službena predaja opreme hrvatskoj interventnoj policiji temeljem Protokola o pružanju pomoći hrvatskoj policiji u opremi i obuci, kojeg su ministarstva unutarnjih poslova dviju zemalja sklopila 2001. godine. Današnjom darovnicom naša interventna policija na raspolaganje je dobila 61 balističku kacigu s vizirom i štitnikom za vrat, u vrijednosti višoj od 200 tisuća kuna.

Ministar Božinović i ravnatelj Lohmann izrazili su obostrano zadovoljstvo dugogodišnjim,  prijateljskim odnosom i dosadašnjom suradnjom, kako dviju država, tako i, zasebno, područja unutarnjih poslova.
Uz to, ravnatelj Lohmann pohvalio je rad hrvatske policije, dok je ministar Božinović istaknuo kako je u kratkih mjesec i pol dana koliko je prošlo od njegovog preuzimanja ministarstva, uočio da je njemačka policija ustvari glavni partner hrvatskoj, kako na saveznoj, tako i na razini pokrajinskih policija. Također, neke od najvažnijih reformi hrvatske policije provedene su uz savjetodavnu potporu njemačke policije, naglasio je ministar pojasnivši da pritom prvenstveno misli na preustroj specijalne i reformu interventnih jedinica policije.

Ipak, složili su se prisutni, najplodonosnija suradnja dvaju ministarstava odvija se upravo između interventnih policija, temeljem koje su od 2000. godine MUP-u donirana materijalna i tehnička sredstva u vrijednosti od 3,1 milijuna kuna i čiji su pripadnici u tom razdoblju održali stotinjak zajedničkih seminara radi razmjene znanja i iskustava. Stoga je ministar Božinović iskoristio priliko kako bi njemačkim kolegama zahvalio na svakoj dosad pruženoj vrsti pomoći.
Uz edukacije, suradnja Ravnateljstva policije MUP-a RH i Savezne policije SR Njemačke obilježena je i intenzivnijom razmjenom informacija, dok je donacijama opreme Ministarstvu unutarnjih poslova pružena neprocjenjiva pomoć, prvenstveno pri usklađivanju s europskim standardima.
A da je godine koje dolaze potrebno iskoristiti upravo za standardizaciju policijskih postupaka i suradnju, zaključile su obje strane, i to isključivo zbog prirode današnjih izazova sigurnosti, koji su u najvećem broju slučajeva prekogranični i stoga ih je nemoguće rješavati na uskim nacionalnim područjima.

Na kraju sastanka, ministar Božinović i ravnatelj Lohmann izrazili su spremnost za nastavkom i  proširenjem dosadašnje suradnje. „MUP je otvoren za svaku vrstu suradnje i izuzetno smo zainteresirani da se ona već sada dodatno razvija i produbljuje“, rekao je ministar, dodavši kako je jedan od strateških ciljeva Republike Hrvatske ispunjenje uvjeta za ulazak u Schengen, te predsjedanje Europskom unijom, pri čemu će policija imati širok dijapazon aktivnosti, pogotovo po pitanju osiguranja.

Osim današnjeg sastanka s ministrom unutarnjih poslova, izaslanstvo Ravnateljstva interventnih policija Saveznih zemalja SR Njemačke u svom trodnevnom posjetu našoj policiji održat će i sastanak  sa glavnim ravnateljem policije Markom Srdarevićem te obići Policijsku upravu varaždinsku, gdje će se sastati sa načelnikom Uprave Darkom Jurčecom i rukovoditeljima interventne policije.



Pisane vijesti