Akcija "Poštujte naše znakove"

Foto: Ilustracija

Temeljem aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koje se odnose na zaštitu djece i mladih kao sudionika u prometu, Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove će godine tijekom mjeseca rujna provesti preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, naročito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom prošle 2016. godine na prometnicama ove Policijske uprave evidentirana je 1381 prometna nesreća, od kojih je 12 nesreća s poginulim osobama u kojima je 15 osoba smrtno stradalo. S ozlijeđenim osobama evidentirano je 417 nesreća u kojima je 85 osoba teško, a 518 lakše ozlijeđeno. U 952 prometne nesreće nastala je samo materijalna šteta.

Prošle godine na prometnicama naše županije u prometnim je nesrećama  sudjelovalo 237 djece (2015. godine – 173) u dobi do 14 godina, pri čemu je osmero djece teško ozlijeđeno (2015. godine – 1), a 49 lakše (2014. godine – 36).  Najveći broja djece u prometnim nesrećama su biliputnici, dok je u svojstvu pješaka bilo njih 14 (4 teško i 10 lakše ozlijeđeno), a u svojstvu vozača devetero djece (3 lakše ozlijeđeno).

U prvom polugodištu ove godine u prometnim nesrećama je sudjelovalo 57 djece, pri čemu je njih devet lakše ozlijeđeno.

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, policijski službenici će na područjima svih policijskih postaja održati kraća edukativna predavanja učenicima prvih razreda osnovnih škola te ih tom prilikom upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju gdje se nalaze semafori, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja biciklom i sl.).

Policijski službenici također će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda na kojima će roditeljima u kratkim izlaganjima izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, s naglaskom da posebnu pozornost obrate na adekvatni smještaj djece u vozilu te korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica, policijski službenici su već izvršili obilazak i pregled prometnica u zonama škola, pri čemu je utvrđeno stanje samih prometnica i prometne signalizacije te je glede uočenih nedostataka odgovornima naloženo njihovo otklanjanje.

Tijekom mjeseca rujna, svakog dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će pokrivati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola radi što sigurnijeg i nesmetanog dolaska i odlaska djece u i iz škole. Tom će prilikom poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola. U Sisku će u nadzor pješačkih prijelaza biti uključeni i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Tijekom trajanja ove akcije, odnosno tijekom rujna, policija će zasebno te u suradnji s inspektorima cestovnog prometa vršiti i pojačani nadzor autobusa koji prevoze školsku djecu. Kontrolirati će se tehnička ispravnost vozila, ali i udovoljavanje i poštivanje svih ostalih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naročito onih koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca.

Očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ovogodišnje akcije Poštujte naše znakove i time izravno utjecati na smanjenje rizičnih ponašanja u prometu, kao i na smanjenje broja prometnih nesreća, naročito onih u kojima stradavaju djeca.

Savjeti roditeljima i vozačima:

- Krenuti na vrijeme u školu.

- Nastojte dijete voditi pješice u školu jer će ono jednom morati i samo ići u ili iz škole.

- Idite najsigurnijim, a ne najkraćim putem do škole.

- S djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, ako je ikako moguće koristite pješački prijelaz.

- Pokažite djetetu pravilan prelazak preko kolnika: stani, pogledaj lijevo, desno, pa ponovo lijevo jer je u međuvremenu s lijeve strane moglo naići vozilo (u većini slučajeva kada prelazimo cestu vozilo  nam dolazi s lijeve strane,  bez obzira na tijek prometa).

- Prilikom prelaska preko semaforiziranog raskrižja upozorite ih na značenje pojedinog svjetla na pješačkom semaforu  (crveno - zabranjen prolazak, zeleno - dozvoljen).

- Roditelji! Upozorite djecu da ona nemaju isključivu prednost prolaska preko kolnika na obilježenom pješačkom prijelazu! Djeca se moraju prije stupanja na pješački prijelaz uvjeriti da će se vozilo moći zaustaviti kako ih ne bi pogazilo (udarilo). Najbolje je sačekati da vozilo stane pa tek onda prijeći kolnik. Također je potrebno jako povećati oprez prilikom prelaska preko kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza!

- Upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na čak i na nogostupu  ( ulazi i izlazi iz garaža, dvorišta i sl.). Također, naučite dijete da se ne kreće uz rub nogostupa!

- Djeca - pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće stvari (školske torbe, odjeća, obuća).

- Prijevoz djece vozilima prilagodite zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas…).

Odrasli, kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, svojim primjerom i prometnim odgojem djeteta, možete znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.