Posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu

Na preporuku Europskog ureda UNHCR-a, Republika Hrvatska odabrana je kao pozitivan primjer državama koje su u postupku izgradnje vlastitog sustava azila. Tako su u organizaciji UNHCR-a u studijski posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu danas stigle delegacije Armenije, Bjelorusije, Moldavije i Gruzije.

Na preporuku Europskog ureda UNHCR-a, Republika Hrvatska odabrana je kao pozitivan primjer državama koje su u postupku izgradnje vlastitog sustava azila. Tako su u organizaciji UNHCR-a u studijski posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu  danas stigle delegacije Armenije, Bjelorusije, Moldavije i Gruzije.

Dobrodošlicu delegacijama poželjela je voditeljica Prihvatilišta Anita Dakić koja im je s nekoliko uvodnih riječi  predstavila sam objekat. Službenici Prihvatilišta i Odjela za azil kolegama gostujućih delegacija predstavili su pravni okvir međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, ali i dobru praksu Republike Hrvatske koja se odnosi na pristup postupku odobrenja međunarodne zaštite, registraciju tražitelja putem Eurodac sustava (baza otisaka prstiju tražitelja međunarodne zaštite), o samom postupku odlučivanja o zahtjevima te Dublinski postupak.

Važan dio međunarodne zaštite predstavlja i prihvat te su strane kolege upoznali i sa samom organizacijom rada Prihvatilišta, smještaja i prihvata tražitelja azila. Nakon prezentacija obišli su Prihvatilište te su im također predstavljene i nevladine udruge koje svakodnevno  sudjeluju u njegovom radu.

Studijski posjet nastavit će se sutra posjetom Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini gdje su smještene isključivo ranjive skupine kao što su obitelji s maloljetnom djecom, starije osobe kao i djeca bez pratnje starija od 16 godina.

Ovaj posjet pokazuje kako je Hrvatska svijetli primjer i pozitivan rezultat rada i napora, koje ovo Ministarstvo, zajedno sa svojim partnerima iz nevladinog sektora, svakodnevnu ulaže u ispunjavanju standarda Europske unije, ali i skrb za izbjeglice.



Pisane vijesti