Obilježeno 27 godina ATJ Lučko – najelitnije postrojbe policije

 Na današnji dan prije točno 27 godina osnovana je Antiteroristička jedinica Lučko, a današnjom svečanošću u sjedištu Jedinice državni dužnosnici i pripadnici MUP-a prisjetili su se njezinih početaka, ratnih godina, kao i svih poginulih pripadnika.

Na današnji dan prije točno 27 godina osnovana je Antiteroristička jedinica Lučko, a današnjom svečanošću u sjedištu Jedinice državni dužnosnici i pripadnici MUP-a prisjetili su se njezinih početaka, ratnih godina, kao i svih poginulih pripadnika.

Svojim postrojavanjem 7. rujna 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko postala je prva oružana formacija za posebne namjene tadašnje novonastale države, a time i temelj za ustroj specijalne policije u cjelini. Sudjelujući na gotovo svim ratištima diljem Hrvatske, posebice tijekom trogodišnjeg boravka na Velebitu, Jedinica je dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobođenju ratom zahvaćene Hrvatske.

Na početku svečanosti zapovjednik Jedinice Krunoslav Jozić podnio je prijavak zamjeniku glavnog ravnatelja policije Draženu Vitezu i poveo ga u pregled postroja.

Prvi u ratu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je stvaranje Specijalne policije MUP-a jedan od ključnih događaja u procesu nastanka Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Bili ste prva organizirana i tada najvažnija oružana postrojba u netom stasaloj državi. I prvi ste se suprotstavili brojnijem neprijatelju na samom početku Domovinskog rata, ali ste to jednako postojano, jedinstveno činili do njegovog samog kraja noseći na svojim leđima najveći teret i odgovornost u izvojevanim pobjedama i krojenju pobjedničkog smjera Domovinskog rata – rekao je ministar.

U Domovinskom ratu poginulo je 14 pripadnika ATJ Lučko: Božo Bionda, Robert Erdelja, Robert Zadro, Vladimir Stojić, Davor Zbiljski, Mladen Jakovljević, Robert Krizmanić, Darko Srbić, Nenad Režić, Zdenko Bogdan, Antun Haban, Slavko Puček, Šimun Fofić i Damir Klasnić.

Ministar Davor Božinović je kazao kako i danas, toliko godina nakon rata, postrojba može poslužiti kao primjer spremnosti, vještina, obučenosti, opremljenosti, ali i kolegijalnosti.

Uz ratne zasluge, istinsko divljenje zadobivate svojom uzornošću, brzinom djelovanja i profesionalnošću, u apsolutno svim sigurnosnim izazovima današnjice. Uspjehe ne postižete samo u nacionalnim okvirima. Dapače, jednaka vas reputacija prati i na međunarodnoj, europskoj i svjetskoj policijskoj sceni, s kojom ravnopravno surađujete na svim poljima – rekao je ministar i najavio kako će Jedinica imati još bolju opremu.

Nabava nove opreme

Naime, u ovoj godini za potrebe specijalne policije pokrenuti su postupci nabave u vrijednosti dva milijuna kuna za ronilačku, alpinističku, padobransku opremu, letačka odijela te opremu za snajperiste, a specijalna policija dobit će 17 novih vozila i specijalnu zimsku odjeću.

U tijeku je postupak nabave bespilotne letjelice s termovizijskom kamerom, anti-dron puške i balističke opreme u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Isto tako, uređen je i Ronilački centar u Malom Lošinju, a jača se i informatička i telekomunikacijska oprema.

Kao ministar unutarnjih poslova neizmjerno sam ponosan što se u policijskim redovima nalaze takvi, vrhunski obučeni i odvažni ljudi, koji su osposobljeni, bez zadrške i okolišanja, spremno i organizirano odgovoriti na razne izvanredne, nepredvidljive okolnosti s kojima se svijet pa i Hrvatska danas susreće, i koje su ponekad daleko izvan okvira redovnih policijskih zadaća – kazao je ministar unutarnjih poslova i zaključio kako je uloga ATJ Lučko u sklopu MUP-a oduvijek bila značajna i nemjerljiva te im je zahvalio što svojim djelovanjem podižu ugled Ministarstva, a građanima jačaju osjećaj toliko potrebne sigurnosti.

Zapovjednik ATJ Lučko Krunoslav Jozić je rekao kako su tijekom Domovinskog rata pripadnici ove jedinice postizali nemoguće, ali uz nemjerljive žrtve koje ni danas nitko ne može prihvatiti.

Žrtva ATJ Lučko kroz njene poginule, ranjene i umrle pripadnike je nemjerljiva kao i uloga Jedinice u stvaranju budućih specijalnih postrojbi MUP-a, oružanih snaga, ali u konačnici i samostalne i suverene Republike Hrvatske – rekao je zapovjednik Jozić i dodao kako specijalci iz Lučkog sustavno pomiču granice i dižu ljestvice i uvijek će naći načina da to čine.

Vlado Marić iz Udruge ATJ Lučko '90 prisjetio se Domovinskog rata i ratnog puta Jedinice te rekao kako su „jake snage MUP-a“ bila jedina snaga na koju se Hrvatska tada mogla osloniti.

Prošlog mjeseca sa Svjetske policijske olimpijade u Los Angelesu petero pripadnika ATJ Lučko vratilo  se sa zlatnim medaljama.

Na prijedlog glavnog ravnatelja policije ministar unutarnjih poslova, u povodu Dana ATJ Lučko, promaknuo je u zvanje tri policijska službenika Jedinice: Krunoslava Jozića, Veljka Županića i Marka Murata.

U Kapelici blaženog Alojzija Stepinca održana je sveta misa  koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan, a kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.



Pisane vijesti