Izjava ministra Božinovića nakon sastanka JHA

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas, 14. rujna u Bruxellesu je sudjelovao na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), te je nakon sjednice izjavio:

 

Foto: European Union

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas, 14. rujna u Bruxellesu je sudjelovao na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), te je nakon sjednice izjavio:

“Danas smo na Vijeću za unutarnje poslove razgovarali o dvije važne teme: terorizmu i migracijama. Rasprava o terorizmu bila je potaknuta recentnim terorističkim napadima u Španjolskoj i Finskoj. 
Odali smo počast žrtvama napada i razgovarali o potrebi bolje suradnje država članica i nizu mjera koje će pridonijeti boljem suzbijanju te prijetnje na europskoj razini. 
Složili smo se s potrebom učinkovitijeg suzbijanja radikalizacije i promidžbe terorističke ideologije na internetu i razmotrili uspostavu platforme na europskoj razini koja bi pridonijela boljoj razmjeni svih raspoloživih informacija a time i učinkovitijem suzbijanju radikalizacije i terorizma kao prijetnje koja prelazi granice nacionalnih država i kao takva zahtjeva zajedničke odgovore i jačanje suradnje među državama članicama te suradnje na europskoj i međunarodnoj razini. 
Predsjednik Komisije Juncker u svom je jučerašnjem govoru o stanju Unije predložio uspostavu Europske obavještajne jedinice. Hrvatska je mišljenja da taj prijedlog treba detaljnije razmotriti. 
Govora je bilo i o boljoj zaštiti tzv. mekih meta i javnih prostora. Estonsko će predsjedništvo na tom tragu izići s odgovarajućim zakonodavnim prijedlozima. 
Podržali smo u današnjoj raspravi uspostavu ETIAS-a, EES-a, uvođenje novog SIS II mehanizma i što skoriju primjenu Uredbe o PNR-u u svim državama članicama. 
Potaknut podrškom predsjednika Junckera u jučerašnjem govoru o Stanju Unije izrazio sam predanost ispunjavanju svih uvjeta za članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru. Svjesni smo da je ispunjavanje svih kriterija i što bolja priprema od velike važnosti s obzirom na ulogu koju će Hrvatska imati u zaštiti vanjske granice EU-a. O tome ću uskoro detaljnije razgovarati s povjerenikom Avramopoulosom prilikom njegova posjeta Hrvatskoj.
U raspravi o migracijama pozdravili smo napredak koji je ostvaren od našeg zadnjeg sastanka u srpnju o. g. kada smo podržali Akcijski plan Komisije za pomoć Italiji koji je zajedno s odgovarajućim Planom za njegovu provedbu pridonio značajnom smanjenju migracijskog pritiska na središnjem sredozemnom pravcu. 
Zaključili smo da je potrebna daljnja značajnija potpora Libiji i zemljama porijekla i tranzita migranata kako bi se na sustavan način smanjio migracijski pritisak na tom pravcu. 
Ključna je u tom pogledu učinkovita politika vraćanja ilegalnih i ekonomskih migranata, odnosno migranata koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu. U tom dijelu smo na današnjem sastanku podržali koncept sigurne treće države i jačanje poveznice između politike vraćanja i liberalizacije viznog režima EU-a. 
Hrvatska je dodatno najavila doprinos u Fond za pomoć Africi, sudjelovanje u operaciji EUNAVFOR Med Sophia i ispunjavanje svih obveza koje je preuzela po pitanju premještaja i preseljenja. 
Razmotrili smo, naravno, i stanje na zapadno-balkanskom migracijskom pravcu i u tom dijelu rasprave istaknuli važnost daljnje provedbe Izjave EU-Turska. 
Hrvatska je ukazala na važnost daljnjeg pozornog praćenja tog migracijskog pravca te podržala reformu Europskog sustava azila i reviziju Dublinske uredbe kako bi u slučaju ponovnog značajnijeg migracijskog kretanja prema Europi izbjegli neproporcionalan pritisak na pojedine države članice, odnosno kako bi se postojeći sustav učinio otpornijim na eventualne buduće krize“. 



Pisane vijesti