Javno-privatno partnerstvo u zaštiti kritične infrastrukture

Na konferenciji, koja je okupila stručnjake iz područja sigurnosti, u uvodnom dijelu govorio je i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Foto: MUP

Javno-privatno partnerstvo u zaštiti kritične infrastrukture naziv je međunarodne konferencije koja je danas otvorena u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji, koja je okupila stručnjake iz područja sigurnosti, u uvodnom dijelu govorio je i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut koji je istaknuo kako noviji svjetski sigurnosni izazovi moraju biti sagledani u kontekstu nacionalnih interesa Republike Hrvatske.

Moraju se prepoznati svi mogući rizici i prijetnje koje mogu utjecati na stabilnost i razvoj gospodarstva i društva u cjelini. Stoga na njih moramo biti spremni i sposobni odgovoriti na primjeren način – rekao je pomoćnik Trut i dodao kako je jedan od prvih i najvažnijih strateških ciljeva RH dostizanje najvišeg stupnja sigurnosti i zaštite stanovništva te kritičnih infrastruktura.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova je kazao kako je zaštita kritične infrastrukture definirana u Strategiji nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te da se radi postizanja toga cilja mora poticati suradnja javnog i privatnog sektora pomoću koncepta javno–privatnog partnerstva.

Kontinuiranim osuvremenjivanjem propisa koji uređuju djelatnost privatne zaštite, Ministarstvo će podići kvalitetu obavljanja tih poslova u dijelu specijalizacije određenih poslova čime će se postići pretpostavke za zaštitu kritične infrastrukture kvalitetnijom primjenom tjelesne i tehničke zaštite – kazao je pomoćnik Trut i dodao da je MUP aktivno uključen u postupak identifikacije kritičnih infrastruktura od nacionalnog i europskog značenja unutar sektora javnih službi. 

Već je proveden postupak inventarizacije, prepoznavanja i izdvajanja određenih objekata, sustava i mreža koji će u daljnjem postupku detaljnije analizirati i identificirati sukladno općepriznatim standardima i metodama procjene rizika – zaključio je.

Konferencija je dio trećih Dana zaštite i sigurnosti, a organizira ju Centar za sigurnosnu suradnju RACVIAC, časopis Zaštita i Hrvatski forum za urbanu sigurnost.

Ova dvodnevna konferencija sastoji se od tri panela: Najbolje regionalne prakse u javno-privatnom partnerstvu u segmentu sigurnosti, Kritična infrastruktura – otpornost i zaštita i Privatne sigurnosne tvrtke u zaštiti kritične infrastrukture.



Pisane vijesti