Otkriveno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca

Na spomenik su uklesana imena svih 97 poginulih policajaca: 61 iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, 15 iz Policijske uprave varaždinske, 11 iz Policijske uprave međimurske, šestorice iz Policijske uprave brodsko-posavske i četvorice iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Foto: MUP

U vukovarskoj Županijskoj ulici danas je svečano otkriveno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu tijekom agresije na Hrvatsku i grad Vukovar. Spomenik se nalazi točno na mjestu nekadašnje, u ratu srušene, Policijske uprave Vukovar.  

Na spomenik su uklesana imena svih 97 poginulih policajaca: 61 iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, 15 iz Policijske uprave varaždinske, 11 iz Policijske uprave međimurske, šestorice iz Policijske uprave brodsko-posavske i četvorice iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Vijence su ispred spomenika položile obitelji poginulih i nestalih policajaca, a zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su: izaslanik predsjednice RH umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i mnogi drugi.

Prije otkrivanja spomen obilježja u Hrvatskom domu Vukovar održan je komemorativni skup sjećanja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako su naši policajci predugih sto dana, sve od Borova Sela pa sve do pada Vukovara, bili ovdje srcem, dušom i tijelom, uz svakog Vukovarca, braneći svaku ulicu, svaku kuću, svaki kutak grada heroja.

"Mladiće, potpuno predane svom životnom, policijskom pozivu, zatekla je velikosrpska agresija. U samim počecima, obavljali su redovite policijske zadaće. No, kada je Vukovar počeo gorjeti - kao i u mnogim drugim, ratnim vihorom pogođenim mjestima novonastale neovisne hrvatske države - i ovdje su prvi stali na branike domovine", kazao je.

"Naši heroji, policijski službenici, postali su branitelji i hvatali se u koštac s nepreglednim spektrom najkompliciranijih zadataka. Osim toga, brinuli su o prehrani stanovništva, osiguravajući ponajprije hranu za sve one koji su živote nastavili u mraku i vlazi podruma diljem razorenog, gorućeg grada. Pomagali su djeci, pomagali su ranjenima, pomagali su bolnici, spašavali su živote sve do prvih crta bojišnice ", rekao je ministar Davor Božinović i dodao kako su utvrđivali identitet poginulih, vodeći pritom veliku brigu da se svakoj stradaloj osobi pokaže zasluženo dostojanstvo. 

Ministar je dodao kako uloga i zasluga hrvatske policije u Domovinskom ratu neće ostati zaboravljena.

U Zaboku je jučer otkriveno spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na poginule policajce iz Hrvatskog zagorja.

"Ovo spomen obilježje otkrivamo s jednakim izrazom dubokog poštovanja prema zasluzi hrvatske policije ovdje na vukovarskom tlu", naglasio je i zaključio kako odavanjem počasti njihovoj žrtvi mlade generacije učimo kako se poštuje i cijeni vlastiti narod i kako se zajednički, sa sviješću o značenju prošlosti, gradi bolja budućnost za prosperitet svih članova jedne zajednice. 

Umirovljeni general Mladen Markač prisjetio se političkog konteksta ranih 1990-tih godina i početka agresije na Hrvatsku.

"Najveći doprinos branitelja je što imamo slobodnu i neovisnu državu. Prva oružana snaga novonastale države bila je policija", kazao je Mladen Markač i dodao kako je hrvatska policija podnijela najveći teret, a iz njezinih redova potekli su i mnogi generali.

Pozvao je mlade policajce da časno i profesionalno obavljaju svoj posao i da budu vjerni domovini.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stevo Culej, u svom emotivnom govoru kazao je kako je 97 mladića došlo u Vukovar iz cijele Hrvatske koju su uz domaće dečke stali na branik domovine.

"Oni su se žrtvovali da bi mi danas bili ovdje", rekao je Stevo Culej.

U Domovinskom ratu poginuo je 761 pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, više od 3600 ih je ranjeno, dok se njih 27 još vode kao nestali i zatočeni.



Pisane vijesti