Savjeti i upozorenja vozačima traktora i radnih strojeva

Na prometnicama naše Policijske uprave zamijećena je pojačana prisutnost traktora s priključnim vozilima te radnih strojeva svih kategorija, slijedom čega policijski službenici kroz preventivno, ali i represivno djelovanje u cestovnom prometu, provode niz mjera

Foto: Ilustracija

Na prometnicama naše Policijske uprave zamijećena je pojačana prisutnost traktora s priključnim vozilima te radnih strojeva svih kategorija, slijedom čega policijski službenici kroz preventivno, ali i represivno djelovanje u cestovnom prometu, provode niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke registrirana su 8822 traktora i 2272 priključna vozila, što govori o relativno velikom broju ove vrste vozila na našim prometnicama.

Prošle 2016. godine evidentirano je 20 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora. Četiri su nesreće bile sa ozlijeđenim osobama, a u njima su tri vozača traktora ozlijeđena, dva teže i jedan lakše.

Prometne nesreće i stradavanja ove kategorije vozača u prometu najčešće su se događale zbog nepropisnog kretanja kolnikom, a u tri prometne nesreće na području Kutine, Petrinje i Hrvatske Kostajnice prošle su godine evidentirani alkoholizirani traktoristi.

U usporedbi sa 2015. godinom broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora je smanjen za četiri nesreće, dok je broj alkoholiziranih vozača traktora u prometnim nesrećama ostao nepromijenjen u odnosu na 2015. godinu. I tada su najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile nepropisno skretanje i nepoštivanje prednosti prolaska.

SAVJETUJEMO:

- procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ali što je još važnije i iskustvo u obavljanju poslova koje predviđate obaviti traktorom; 

- budite svjesni potencijalnih opasnosti i predvidite kako ih izbjeći;

- da na traktoru bude ugrađena sigurnosna kabina ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja; 

- dobro upoznajte karakteristike traktora u smislu predviđenih vozila za vuču, ne koristite improvizirane prikolice te pravilno i sigurno priključite priključna vozila;

- upoznajte se s karakteristikama poljskih i šumskih putova te vodite računa o obliku i vrsti terena (uzbrdica i nizbrdica, nagibi uz rubove…)

- poučite ukućane, ali i osobe s kojima obavljate poslove, kako sigurno isključiti traktor i priključne uređaje.

UPOZORAVAMO da je veliki broj ovih nesreća uzrokovan ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti, jer i najmanjom nepažnjom prilikom upravljanja i rada traktorom, pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do posljedica.


Kaznene odredbe za najčešće prekršaje vozača traktora i radnih strojeva:

- novčanom kaznom od 5000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (bez vozačkog ispita);

- novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se vozač koji ne zaustavi vozilo i ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor;

- novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole;

- novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se također vozač koji u prometu na cestama upravlja vozilom koje nema ispravne gume, propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje ili uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila.
 

Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Također naglašavamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama određeno da vozači mogu upravljati vozilima one kategorije za koju su osposobljeni i koja im je upisana u vozačku dozvolu te je također propisano da vozila mogu sudjelovati u prometu na cestama samo ako su tehnički ispravna i registrirana.