Najava: 20. godišnjica Konvencije o zabrani protupjeških mina

U Hotelu Dubrovnik u Zagrebu (Ljudevita Gaja 1) u utorak, 17. listopada u 10 sati održat će se svečano otvaranje Međunarodne konferencije u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina (Ottawska konvencija).

 

U Hotelu Dubrovnik u Zagrebu (Ljudevita Gaja 1) u utorak, 17. listopada u 10 sati održat će se svečano otvaranje Međunarodne konferencije u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina (Ottawska konvencija).

Na konferenciji će kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske pozdravni govor održati državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras.

Konvencija koja je za potpis otvorena u Ottawi, 2. prosinca 1997., a Republike Hrvatska ju je, među prvima, ratificirala 20. svibnja 1998. godine, stvara snažan multilateralni okvir za zabranu korištenja protupješačkih mina zbog njihovoga neprihvatljivog djelovanja na ljude te ujedno obvezuje države stranke i/ili potpisnice na razminiranje minskih sumnjivih površina pod njihovom kontrolom, uništenje svih zaliha protupješačkih mina, kontinuiranu edukaciju i informiranje stanovništva o minskoj opasnosti te sustavnu i adekvatnu pomoć osobama stradalima od mina.

Više informacija možete saznati ovdje



Pisane vijesti