Ministar Božinović na Interpolovom simpoziju o vatrenom oružju

Ministar Božinović kazao je da je problem raširenog posjedovanja ilegalnog vatrenog oružja kod građana u Republici Hrvatskoj direktna posljedica ratnih zbivanja, zbog čega smo uložili znatne napore u izgradnju sustava prevencije i suzbijanja nezakonite trgovine vatrenim oružjem

Foto: MUP

Danas je u Dubrovniku započeo trodnevni INTERPOL-ov Simpozij na kojem će se susresti eksperti iz područja kriminalističkih istraživanja kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem, forenzični eksperti iz područja balistike i vještačenja vatrenog oružja i streljiva, eksperti iz područja međunarodne policijske suradnje zaduženi za pitanja krijumčarenja vatrenog oružja i predstavnici međunarodnih kompanija u području forenzične obrade oružja i streljiva, kojem je prisustvovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Suorganizatori ovogodišnjeg četvrtog Simpozija su Ultra Electronics Forensic Technology iz Kanade i Arquebus Solutions Ltd. iz Velike Britanije.

Uvaženi uvodni govornici bili su Tim Heaney iz Ultra Electronics Forensic Technology, Jurgen Stock – glavni tajnik Interpola, Oldrich Martinu – zamjenik izvršnog direktora EUROPOL-a, Nikola Milina - glavni ravnatelj policije i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar Božinović kazao je da je problem raširenog posjedovanja ilegalnog vatrenog oružja kod građana u Republici Hrvatskoj direktna posljedica ratnih zbivanja, zbog čega smo uložili znatne napore u izgradnju sustava prevencije i suzbijanja nezakonite trgovine vatrenim oružjem, kao i u uspostavu nacionalnih forenzičnih kapaciteta zbog čega danas hrvatska policija ima visoko uređene forenzične podatke o vatrenom oružju i streljivu, a svoja iskustva će rado podijeliti s drugim državama.

Također je naglasio da je Ministarstvo unutarnjih poslova, u cilju rješavanja ilegalnog oružja, provodilo i još uvijek provodi kampanje u kojima građani mogu dobrovoljno policiji predati oružje bez sankcija i u sklopu kojih su prikupljene velike količine oružja od kojih je najpoznatija kampanja koja se provodila s Programom ujedinjenih naroda za razvoj „Manje oružja, manje tragedija“, koja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda.

Također je istaknuo hrvatski projekt „Sigurna turistička sezona“ kojeg je Interpol preporučio svojim članicama-turističkim zemljama, ali i činjenicu da je Hrvatska policija prva u svijetu 2007. godine mogla mobilno pristupiti Interpolovim bazama podataka što smo tada koristili kod najsloženijih kriminalističkih istraživanja kao i u radu posebnih mobilnih policijskih timova.

U svom govoru ministar Božinović je naglasio da je Ured Interpol Zagreb jedan od najaktivnijih ureda, među vodećima u svijetu po broju provjera ukradenih i izgubljenih putnih isprava, traženih osoba i ukradenih vozila, međutim, isto tako, naglasio je važnost intenziviranja i ostvarivanja višesmjerne međunarodne suradnje kako bi se na adekvatan način nosili s izazovima 21. stoljeća.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je u svom govoru istaknuo da je hrvatska policija, kao jedna od država članica Europske unije s najdužom vanjskom granicom, razvila učinkovite mehanizme za suzbijanju krijumčarenja oružja te da je u odnosu na primjenu znanstvenih dostignuća u forenzičnoj obradi tragova oružja i streljiva Ravnateljstvo policije uložilo znatne napore u akreditiranje svog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja kako bi u svom radu primjenjivalo najučinkovitija tehnička rješenja.

Na ovogodišnjem simpoziju, koji nosi naslov Crime Gun Intelligence Focused on Results sudjeluje oko 300 stručnjaka iz brojnih država koji se bave kriminalitetom vezanim uz vatreno oružje, a osim njih na simpoziju sudjeluje i glavni tajnik Interpola Jurgen Stock.

Tijekom trodnevnog simpozija održat će se rasprave o brojnim temama povezanim sa smanjenjem količine vatrenog oružja u nezakonitom posjedu građana, istraživanjem međunarodnog krijumčarenja vatrenog oružja i forenzične obrade tragova vatrenog oružja i streljiva.

Republika Hrvatska je članica INTERPOL-a od studenog 1992. godine te je od početka svog članstva uspostavila sustav rada Ureda Interpola u Zagrebu 24/7.



Pisane vijesti