Aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti u prometu na cestama

U devet mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke dogodile su se 1032 prometne nesreće, što je za 7,7 % više nego u prvih devet mjeseci 2016. godine, kada se dogodilo 958 prometnih nesreća. Evidentirano je osam prometnih nesreća s poginulim osobama, što je za jednu nesreću

Foto:  Ilustracija 

U devet mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke dogodile su se 1032 prometne nesreće, što je za 7,7 % više nego u prvih devet mjeseci 2016. godine, kada se dogodilo 958 prometnih nesreća.

Evidentirano je osam prometnih nesreća s poginulim osobama, što je za jednu nesreću manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine, kada se dogodilo devet nesreća s poginulim osobama. Smrtno je stradalo osam osoba, što je za četiri osobe ili 33,3 % manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je smrtno stradalo 12 osoba. Prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama evidentirane su na području Kutine (6) i Siska (2).

Dogodile su se 274 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je za 12,5 % manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine, kada se dogodilo 313 nesreća s ozlijeđenim osobama. Ukupno su ozlijeđene 392 osobe, što je 14 % manje nego u istom lanjskom razdoblju, kada je ozlijeđeno 456 osoba. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 69 osoba, što je za jednu osobu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je teže ozlijeđeno 68 osoba, a lakše tjelesne ozljede zadobile su 323 osobe, što je za 16,8% manje nego u istom lanjskom razdoblju, kada je lakše ozlijeđeno 388 osoba.

U 750 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta, što je više nego u prvih devet mjeseci prošle godine, kada se dogodilo 636 nesreća s materijalnom štetom.

Najveći broj prometnih nesreća evidentiran je na području Siska 369 nesreća, zatim na području Kutine – 291 nesreća, Petrinje – 140 nesreća, Novske – 96 nesreća, Gline – 39 nesreća, Hrvatske Kostajnice – 39 nesreća, Gvozda – 27 nesreća, Sunje – 21 nesreća te Dvora na kojem području je evidentirano deset nesreća.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku sa 229 prometnih nesreće ili 22,1 %, zatim nepoštivanje prednosti prolaska sa 105 ili 10,1%, nepropisna vožnja unazad sa 89 ili 8,6%, itd.

U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovala su 193 sudionika ili 7,9 % od ukupnog broja sudionika, dok je u istom razdoblju prošle godine u prometnim nesrećama sudjelovao 151 alkoholizirani sudionik, što je 6,5 % od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Kako bi se zadržao pozitivan trend smanjenja broja nesreća i stradalih osoba, odnosno smanjilo daljnje stradavanje te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u narednom razdoblju biti će poduzimane određene aktivnosti, kao i preventivno-represivne akcije u prometu.

Upozorenja za vozače:

Vozačima skrećemo pozornost da:

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, te da naročito budu oprezni kod pojavi jutarnjih magli i prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja, kada cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put,

- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- koriste zaštitnu kacigu,

- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,

- ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako ga već moraju koristiti da to čine pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke,

- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite odjeću svjetlijih boja,

- biciklisti, budite propisno označeni, (preporučamo da budete što vidljiviji, odnosno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje van naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti,

- mopedisti i motociklisti - vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima tijekom cijele godine, koristite propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice), krećite se dopuštenim brzinama, tijekom vožnje u skupini krećite se jedan iza drugog, ne precjenjujte vlastite mogućnosti, odnosno ne podcjenjujte opasnosti u prometu.