Konferencija svečanog otvaranja Twinning projekta

Projekt, čija je svrha razvoj protokola za automatiziranu razmjenu DNA i daktiloskopskih podataka te edukacija forenzičnih stručnjaka, zajednički provode Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ ispred zemlje korisnice te Litvanski policijski forenzični znanstveni centar ispred Republike Litve kao zemlje članice.

Konferencija svečanog otvaranja Twinning projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za primjenu automatizirane razmjene podataka pribavljenih analizom DNA i daktiloskopskih podataka“ održana je danas u Ravnateljstvu policije. Svečanom otvaranju nazočili su Donatas Žiugžda, voditelj Ureda veleposlanstva Republike Litve, Mirella Rašić, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Željko Prša zamjenik glavnog ravnatelja policije kao i voditelji projekta sa hrvatske i litvanske strane Dražen Mayka, pomoćnik načelnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te Daiva Jakubauskienė, savjetnica voditelja Litvanskog policijskog forenzičnog znanstvenog centra.

Projekt,  čija je svrha razvoj protokola za automatiziranu razmjenu DNA i daktiloskopskih podataka te edukacija forenzičnih stručnjaka, zajednički provode Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ ispred zemlje korisnice te Litvanski policijski forenzični znanstveni centar ispred Republike Litve kao zemlje članice. Vrijednost projekta je 600.000,00 eura, a započeo je u rujnu 2017. i traje 12 mjeseci. Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za implementaciju Prümskih odluka i povećanje učinkovitosti Ministarstva unutarnjih poslova na području međunarodne policijske suradnje.

U uvodnim obraćanjima govornici su istaknuli važnost Prümskih odluka jer kako je naveo zamjenik glavnog ravnatelja Prša one:“pružaju jedinstvenu priliku za brzu i učinkovitu razmjenu podataka, odnosno mogućnost državama članicama da imaju automatizirane pristupe bazama DNA profila i bazama otisaka prstiju. Kako bi Hrvatska na primjeren način sudjelovala u europskim naporima i borbi protiv kriminaliteta potrebno je da ojačamo kako svoje tehničke kapacitete tako i ljudske potencijale za adekvatnu razmjenu DNA profila i otisaka prstiju.“

Iako je Hrvatska po tom pitanju učinila značajne korake uvođenjem CODIS-a (Nacionalna baza podataka prikupljenih molekularno-genetskom analizom) i AFIS-a, "provođenjem ovog projekta Hrvatska će učiniti korak više za potpunu implementaciju Prümskih odluka kako bi postala prüm operativna"- zaključio je g. Prša. 



Pisane vijesti