Dubrovnik: Obilježeno 25 godina od oslobađanja juga Hrvatske

U dubrovačkoj luci Gruž danas je održana središnja svečanost 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanje juga Hrvatske, kojima je deblokiran Dubrovnik i oslobođen okupirani teritorij Hrvatske.

U dubrovačkoj luci Gruž danas je održana središnja svečanost 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanje juga Hrvatske, kojima je deblokiran Dubrovnik i oslobođen okupirani teritorij Hrvatske.

Na svečanosti su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov i mnogi drugi.

Uloga policije u obrani Hrvatske i oslobođenja juga zemlje

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da je policija, kako na dubrovačkom području, tako i u drugim vojno-redarstvenim akcijama, dala nemjerljiv doprinos u pružanju otpora neprijatelju i oslobođenju zemlje.

Na samom početku stali smo na granice i štitili hrvatske teritorij, a početkom ratnih djelovanja specijalne i temeljne jedinice policije bile su uključene u sva borbena djelovanja duž dubrovačkog područja, od Crne Gore do rijeke Neretve. Prije formiranja hrvatske vojske, upravo je policija držala prvu borbenu liniju od Konavala do Stona, dok je nakon formiranja hrvatske vojske, policija i dalje ostala na borbenim položajima, a postrojbe specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova čvrsto su držale položaje sve do završetka Domovinskog rata – rekao je glavni ravnatelj policije.

Naglasio je kako je policija, neovisno o  čestim topničkim napadima, uz ratne zadaće obavljala i sve svoje redovne policijske poslove te održavala javni red i mir, a operativne zadaće protezale su se od Bana i Dubravke u Konavlima sve do mosta na Bistrini i Stona.  

Snagu, hrabrost i predanost hrvatskih policajaca koji su branili jug Hrvatske najbolje svjedoči njihov moto: Ne može te uhvatiti živoga i ne možeš ostaviti nikada čovjeka svog. To nemjerljivo domoljublje, ogromna ljubav prema domovini, suborcima i hrvatskom narodu  bili su prevaga u zajedničkim operativnim akcijama hrvatske vojske i policije: Čagalj, Tigar, Oslobođena zemlja, Vlaštica i Konavle te u konačnici i prevaga za pobjedu u Domovinskom ratu – zaključio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

U ratu na južnim bojištima život su izgubila 43 službenika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, dok je na bojištima diljem Hrvatske poginuo 761 pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, više od 3 600 ih je ranjeno, a njih 27 još uvijek se vode kao nestali.

Današnju središnju svečanost uveličala je Klapa „Sveti Juraj“ i Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje".

Prije svečanosti, jutros je na dubrovačkom groblju Boninovo ministar Božinović sudjelovao u polaganju vijenaca i paljenju svijeća za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje tijekom akcije oslobađanja juga Hrvatske.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan. Nakon toga od katedrale preko Straduna i ulaza „Pile” do luke Gruž održan je svečani mimohod sastavljen od ešalona povijesnih postrojbi, ratnih zastava, Orkestar OS RH, ešalon OS RH, postroj Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca i postroj hrvatskih branitelja.

Vijenci su položeni i u moru ispred tvrđave Lovrijenac s raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice.

Dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanje juga Hrvatske započelo je jučer na prostoru luke Gruž gdje su građani mogli obići taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice. Taktičko-tehnički zbor građani mogu obići još i danas do 18 sati. Sinoć je ispred crkve Svetog Vlaha održan koncert Orkestra OS RH i Klape ‘Sveti Juraj’.



Pisane vijesti