Velika konferencija o obrani i prevenciji požara u Hrvatskoj

Ministar Božinović je naglasio kako su požari ukazali na manjkavosti u sustavu zaštite od požara, radi čega je u tijeku raščlamba protupožarne sezone kako bi se temeljem zaključenog pronašla nova, svrsishodnija rješenja, a MUP kontinuirano održava i sastanke s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, odnosno svim županijskim i priobalnim vatrogasnim zapovjednicima, jer je vatrogastvo njihov poziv i niti jedno rješenje bez njihove suglasnosti ne bi bilo dobro

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, bio je jedan od sudionika i panelista na konferenciji „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija“, koju je danas, 15. studenoga, u Laubi organizirao Jutarnji list, uz suorganizaciju Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma.

Konferencija je okupila predstavnike brojnih institucija i organizacija, koje su na bilo koji način unutar svojih djelatnosti povezane s pitanjima požara, prevencijom i obranom od njih, s ciljem da bi se rezimiralo i iz raznih uglova analiziralo čemu nas je ovogodišnja protupožarna sezona naučila, kako prevenirati, ubuduće bolje obraniti i sanirati opožarena područja. Svoje su mjesto na ovom susretu pronašli predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, ministarstava poljoprivrede, unutarnjih poslova i obrane, Hrvatskih šuma, DHMZ-a, Odašiljača i veza, a susretu je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske. Uz nju, uvodna su izlaganja održali ministri Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Svatko od njih, dotaknuo se iz ugla svoje nadležnosti, analize ljetošnjih požara te iznio viziju kako bi i zašto sustav trebalo nadograditi i/ili mijenjati.

Ministar Božinović je naglasio kako su požari ukazali na manjkavosti u sustavu zaštite od požara, radi čega je u tijeku raščlamba protupožarne sezone kako bi se temeljem zaključenog pronašla nova, svrsishodnija rješenja, a MUP kontinuirano održava i sastanke s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, odnosno svim županijskim i priobalnim vatrogasnim zapovjednicima, jer je vatrogastvo njihov poziv i niti jedno rješenje bez njihove suglasnosti ne bi bilo dobro.  

-  Cilj je ministarstva da se donesu konkretni zaključci o organizaciji, opremanju i funkcioniranju sustava zaštite od požara, kako bi što kvalitetnije pridonijeli trajnom uklanjanju uočenih nedostataka sa svrhom da se slijedeća sezona dočeka spremno. Konačno, to je i od državnog interesa u kontekstu sigurnosti, rekao je ministar Božinović i istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova, formalno zaduženo za nadzor nadležnog tijela: Državne uprave za zaštitu i spašavanje, za predlaganje zakonskih i donošenje podzakonskih propisa ovog područja, ali nadležnost nad sustavom i provedbom akata nije na ministarstvu.  - Nužno je to stanje razjasniti u zakonodavnom smislu, pri čemu je jedino bitno da se stvari kvalitetnije postave, zaključio je ministar, koji se u svom izlaganju dotaknuo i financiranja vatrogastva, te podsjetio da je Vlada izdvojila 7,6 milijuna kuna za nagrade vatrogascima i nabavu nužne opreme, dok se MUP, kao resorno ministarstvo, izborilo za 30 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova.

- Rebalansom proračuna sredstva za Program za zaštitu od požara povećana su za pet milijuna kuna. MUP je DUZS-u odobrilo veća sredstva za iduću godinu od 17,6 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji rebalans. Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici odobreno je 7,3 milijuna kuna, što je za gotovo milijun kuna više od ovogodišnjeg, a povećana su i sredstva za Hrvatsku gorsku službu spašavanja sa 8 na 11,5 milijuna kuna.

Ministar Krstičević zahvalio je svima u svoje i ime predsjednika Vlade RH na doprinosu i sudjelovanju u gašenju požara, pri čemu su, kako je naglasio, u prvi plan izbili sinergija, solidarnost i partnerstvo. Istaknuo je i kako je ova Vlada prvu godinu mandata posvetila sigurnosti, koja je i preduvjet gospodarskog rasta i društvenog prosperiteta. Okupljenima se obratila i predsjednica Grabar Kitarović, koja je između ostalog predočila preporuke svog savjetodavnog Vijeća za domovinsku sigurnost, u kojem su zastupljeni stručnjaci različitih profila s dugogodišnjim iskustvom. Preporuke su:  izrada jasne strategije razvoja i ustrojavanja jedinstvenog sustava hrvatskog vatrogastva, reguliranje jednoznačnog i učinkovitog sustava rukovođenja protupožarnim aktivnostima, usvajanje jedinstvenih standarda opreme, korištenje moderne tehnologije u ranoj detekciji i procjeni mogućeg tijeka i širenja požara te nastavak izgradnje sustava osposobljavanja i školovanja vatrogastva, posebno za najsloženije zapovjedne dužnosti. Predsjednica RH istaknula je i važnost edukacije građana o zaštiti od požara, kao i opsežne preventivne mjere poput probijanja protupožarnih puteva na šumskim predjelima, raščišćavanja zapuštenih površina i drugih aktivnosti koje uz protupožarnu imaju i gospodarsku dimenziju.

O zapuštenim poljoprivrednim zemljištima te donošenju zakonodavne podloge kako bi se radi zaštite od požara i takve površine privele svrsi, govorio je i ministar Tolušić, koji je najavio i korištenje bespilotnih letjelica čija je primarna svrha nadzor ribarenja, za nadzor šuma i šumskih površina, što bi se od iduće protupožarne sezone realiziralo u suradnji s MORH-om. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Sanader govorio je o tradiciji vatrogastva u Hrvatskoj te kazao kako je sustav uvijek funkcionirao, odnosno da se u svakom trenutku na vatrogasnoj intervenciji zna tko zapovijeda, tko je kome nadređen i kako se prosljeđuju informacije.

Uslijedile su prezentacije o ustroju vatrogastva, mogućnostima kanadera, o integriranom protupožarnom video nadzoru te funkcioniranju vatrogastva u Francuskoj, nakon čega su održana i dva panela koja su izazvala najviše interesa i okupljene potaknula na detaljna pitanja i raspravu. U prvom panelu, na temu „Što smo naučili od požara u ljeto 2017.?“, uz ministre obrane i poljoprivrede, predsjednika HVZ-a, voditeljice službe DHMZ-a i predsjednika Uprave Croatia osiguranja, sudjelovao je i ministar unutarnjih poslova Božinović. Panelisti su se složili da su nužne promjene, pri čemu je ministar Krstičević naglasio važnost formiranja jednog operativnog zapovjedništva u Divuljama, kako bi se ključne odluke donosile na terenu. Predsjednik HVZ-a istaknuo je da se godinama zalažu za tako nešto, odnosno za jednu vatrogasnu organizaciju na čelu koje bi bio glavni vatrogasni zapovjednik kojeg će imenovati Vlada, dok je ministar Božinović naglasio da se svaki sustav mora smjestiti negdje unutar države, te da vatrogastvu treba netko tko će ih zastupati normativno, braniti proračun i povlačiti sredstva iz fondova Europske unije, što je uloga države, ilustriravši tezu načinom funkcioniranja oružanih snaga unutar MORH-a i policije unutar MUP-a. S time se predsjednik HVZ-a nije složio, rekavši kako i HVZ ima stručnjake raznih profila i da je vatrogastvo u Hrvatskoj dovoljno jako da samo vodi svoj sustav, dok MUP treba imati inspekcijsku i kontrolnu ulogu. 

Uslijedio je drugi panel, na temu „Sanacija opožarenih šuma i prevencija požara“, a na kraju konferencije najavljena je i iduća, kako bi se ova pitanja, od velikog društvenog i sigurnosnog značaja,  kontinuirano raspravljala u partnerstvu.  



Pisane vijesti