Međunarodni dan prava djeteta

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina danas, 20. studenog, je s načelnikom PU zagrebačke Markom Rašićem i suradnicima, sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana prava djeteta u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“. 

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina danas, 20. studenog, je s načelnikom PU zagrebačke Markom Rašićem i suradnicima, sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana prava djeteta u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“. 

U sklopu provedbe preventivnog programa Ravnateljstva policije i partnera, pod krilaticom „Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta“, održana je edukativna interaktivna radionica i predstava u izvedbi policije i partnera kojoj je, uz glavnog ravnatelja policije i ravnateljicu Centra Jelenu Grabovac, nazočio i Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izvedbom predstave „Svijet dostojan djece – prava djeteta“ policijski službenici za prevenciju i partneri „Jumicar“ potaknuli su i senzibilizirali javnost i okupljene na dječja prava koja se temelje na potrebama svakog djeteta bez iznimke da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje u životu svoje zajednice. 

Prezentirajući prava djeteta, na njima razumljiv i prilagođen način te njihovim sudjelovanjem u samoj izvedbi, cilj ove predstave je aktivno uključivanje djece u program. Za ravnateljicu Centra Jelenu Grabovac iznimna je čast biti domaćin ove manifestacije povodom obilježavanju Međunarodnog dana prava djeteta.

„Dijete i njegova dobrobit uvijek su na prvom mjestu“ istaknula je ravnateljica. Dodala je i da je cilj aktivnosti Centra pomoći djeci da nesmetano uživaju sva svoja prava, osobito ona koja djeci s teškoćama u razvoju, kao iznimno ranjivoj skupini, garantiraju posebnu skrb i obrazovanje.

Ravnateljice je naglasila kako je važna kvalitetna suradnja sa zajednicom, s roditeljima, skrbnicima drugim stručnjacima i organizacijama, nadležnim tijelima i ustanovama.

„Zato nam je drago što možemo biti dio inicijative Ministarstva unutarnjih poslova za zaštitu djece u cestovnom prometu te zahvaljujemo Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na podršci u ovoj i svim drugim aktivnostima“ poručila je ravnateljica Grabovac.

Državni tajnik Marin Strmota podsjetio je na Konvenciju o pravima djeteta Ujedinjenih naroda, koju je RH potpisala i ratificirala te kojom su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna,  sigurnosna, zdravstvena i kulturna prava djece. Istaknuo je kako je cilj Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku promoviranje i prava obitelji. Za kraj je poželio djeci i njihovim roditeljima sretan današnji dan.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je djeci kako je danas važan dan za njih i zahvalio na velikom doprinosu njihovim nastavnicima, pedagozima, roditeljima i skrbnicima, ali i naglasio: „Policajci su tu svakodnevno, bilo da ste u školi ili dok se šetate ulicom ili prelazite cestu, paze na vas, štite vas i čuvaju kako biste bili potpuno sigurni i kako biste se mogli bezbrižno igrati, rasti i učiti“. Također je rekao kako policajci ne samo danas, već svaki dan vode brigu da djeca žive životom bez nasilja, te da su prvenstveno prijatelji djece. „Oni su tu za vašu sigurnost, za Svijet dostojan djeteta“ poručio je glavni ravnatelj policije.  

U kontekstu zaštite prava djece u Republici Hrvatskoj policija poseban značaj pridaje razotkrivanju i procesuiranju kažnjivih djela počinjenih na njihovu štetu.

Sam policijski pristup djetetu kao posebno ranjivoj kategoriji individualnog je karaktera,  primjeren dobi,  prilagođen i usmjeren potrebama i pravima djeteta s naglaskom na zakonom proklamiranu žurnost u postupanju, uključujući pravo na propisani postupak, sudjelovanje i razumijevanje postupka,  zaštitu privatnosti,  integriteta i dostojanstva djeteta.



Pisane vijesti