Dan ljubaznosti u prometu

Jučer, 21. studenog na području Policijske uprave virovitičko – podravske, provedene su preventivne aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti pješaka u prometu Dan ljubaznosti u prometu

Jučer, 21. studenog na području Policijske uprave virovitičko – podravske, provedene su preventivne aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti pješaka u prometu Dan ljubaznosti u prometu.

U provedbu ovih preventivnih aktivnosti su bili uključeni pripadnici školskih prometnih jedinica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina i učenici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a provodile su se uz najprometnije pješačke prijelaze u Orahovici, Slatini, Virovitici i Pitomači.

Na ukupno 20 pješačkih prijelaza na kojima je vršeno praćenje prometa je od 986 vozača koji su trebali propustiti pješake na pješačkim prijelazima njih 816 postupilo sukladno zakonskim propisima i poštovali prednost prolaska pješaka na pješačkom prijelazu, što je 82,8 % vozača koji su pokazali svoju prometnu kulturu.

Najljubazniji vozači su prema podacima ovog praćenja bili u Slatini gdje je njih 388, odnosno 93% postupilo pravilno u odnosu na pješake, pa na nekim pješačkim prijelazima u promatranom periodu od jednog sata nije bilo vozača koji nisu postupili sukladno zakonskim odredbama, a najproblematičniji u Pitomači gdje je pravo prednosti prolaska pješaka poštovalo svega 56 % vozača motornih vozila.

Relativno visoku razinu prometne kulture su pokazali i vozači u Orahovici gdje je njih 84 % postupilo pravilno, a nešto nižu u Virovitici na čijem području je 77 % vozača ustupilo prednost prolaska pješacima.

Najproblematičniji pješački prijelaz od promatranih je prema podacima promatranja pješački prijelaz u Ulici Stjepana Radića u Virovitici, kod trgovine Šantić promet na kojem je i promet pješaka bio najslabiji i na kojemu su od 17 vozači propustili svega 6 pješaka.

Trideset i osam vozača i vozačica je pokretom ruke pokazalo pješacima da mogu sigurno prijeći preko pješačkog prijelaza i time pokazali posebnu ljubaznost i razinu prometne kulture. Od tih, posebno ljubaznih vozača, će „iz šešira“ biti izvučena 4 vozača, po jedan iz svakoga naselja u kojemu je provedeno ovo praćenje prometa, koji će biti posebno pozvani i prigodno nagrađeni nagradama koje osigurava Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije.

Obzirom da su pješaci, uz bicikliste, najugroženiji sudionici u prometu zbog velikog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu od početka godine po pitanju stradavanja pješaka u prometnim nesrećama na području koje pokriva Postaja prometne policije Virovitica, a posebno tijekom mjeseca rujna, listopada i studenog na području Postaje prometne policije Virovitica je planirana provedba akcije nadzora i zaštite pješaka u srijedu, 22. studenog u vremenu od 09 do 16 sati.

U provedbi akcije će policijski službenici vršiti pojačani nadzor pješaka i ostalih sudionika u prometu u odnosu na pješake i tom prilikom sankcionirati utvrđene prekršaje nekorištenja prometne površine namijenjene za kretanje pješaka, prelazak preko kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza, prelazak preko ceste na crveno semaforsko svjetlo i druge prekršaje pješaka, te prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na pješačkom prijelazu.