Zajedno u prevenciji i smanjenju rizika nastanka kriza i katastrofa

Krize i katastrofe uistinu jesu naš zajednički problem. Naš manevar svodi se na prevenciju, kako bismo umanjili razmjere mogućih razornih posljedica. Koliko se dobrim pokažemo u prevenciji mogućih, sve realnijih, katastrofa, toliko ćemo istovremeno utjecati i na smanjenje rizika raznih kriza koje nastaju kao posljedica neodgovornog nošenja s prirodom - nastavio je ministar Božinović pojasnivši kako su javne politike naš jedini izbor, jer se samo na taj način možemo suprotstaviti problemima koje kao zajednica dijelimo i, što je još bitnije, na koje jedino zajedničkim snagama i možemo utjecati.

 „Javne politike u prevenciji i smanjenju rizika nastanka kriza i katastrofa“, naziv je stručne konferencije u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, održane danas, 27. studenoga, u Starogradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ova konferencija na temu civilne zaštite okupila je relevantne predstavnike hrvatske politike, državnih institucija, jedinica lokalne i područne samouprave te akademske i znanstvene zajednice, kako bi se poticanjem rasprave na ovu temu, razmjenom iskustava i najboljih praksi afirmativno sagledali dosadašnji okviri djelovanja, doprinijelo unapređenju aktualnih javnih politika, utvrdila područja koja je potrebno dodatno regulirati i preporučile daljnje smjernice.

Na otvorenju konferencije, kao uvodničar je sudjelovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Održavanje ravnoteže, a ne maksimalno iscrpljivanje resursa, jedini je način našeg održanja. Do toga možemo doći isključivo zajedništvom, međuresornom, međudržavnom i međunarodnom, globalnom suradnjom. Sinergija je najbolje rješenje koje posjedujemo“, rekao je ministar Božinović naglasivši kako je odgovor na krize i katastrofe pod našom kontrolom.

„Krize i katastrofe uistinu jesu naš zajednički problem. Naš manevar svodi se na prevenciju, kako bismo umanjili razmjere mogućih razornih posljedica. Koliko se dobrim pokažemo u prevenciji mogućih, sve realnijih, katastrofa, toliko ćemo istovremeno utjecati i na smanjenje rizika raznih kriza koje nastaju kao posljedica neodgovornog nošenja s prirodom“, nastavio je ministar Božinović pojasnivši kako su javne politike naš jedini izbor, jer se samo na taj način možemo suprotstaviti problemima koje kao zajednica dijelimo i, što je još bitnije, na koje jedino zajedničkim snagama i možemo utjecati.

Napomenuo je i kako prirodne katastrofe svoje mjesto nalaze i među novodefiniranim sigurnosnim izazovima, s kojima se nije moguće nositi uporabom tradicionalnih modela i alata, odnosno da nam pod hitno treba zaokret u razmišljanju i djelovanju, načinu na koji ih sagledavamo i rješavamo. U tome je kontekstu spomenuo novu Strategiju nacionalne sigurnosti i novi Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

„Naš je zadatak predvidjeti sve potencijalne opasnosti, te stvoriti doktrinu i njoj shodnu organizacijsku strukturu koja će se s ugrozama uspješno nositi na strateškoj, operativnoj i taktičkoj razini.“, rekao je ministar Božinović, podsjetivši kako, iako nužan, učinkovit međunarodni dogovor još uvijek ne postoji, već se na transnacionalne izazove ovog karaktera i dalje primarno odgovara sa zasebnih, nacionalnih razina, ali da se smjer pomalo mijenja i počinje se razmišljati o jačanju koordiniranih odgovora na svim razinama.

„Nacionalna i regionalna svjesnost o rješavanju kolektivnih problema kolektivnim odlučivanjem, logičan je slijednik više, europske razine. Prije svega nekoliko dana, u četvrtak, Europska je komisija objavila nove planove za povećanje spremnosti Europe na prirodne katastrofe. Prijedlog ide u dva važna smjera – smjeru uspostave pričuve resursa civilne zaštite na europskoj razini: rescEU i smjeru bolje prevencije katastrofa i pripravnosti za njih. Europska komisija je mišljenja da je prilagodba aktualnim problemima nužna, što je pitanje solidarnosti i podjele odgovornosti na svim razinama.“, zaključio je ministar unutarnjih poslova.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su četiri stručna panela u kojima su sudjelovala i dvojica predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova. Izlaganje na temu „Javne sigurnosti u informatičkim sustavima“, u sklopu panela „Javne politike u području nacionalne sigurnosti“ održao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, dok je u okviru panela „Javne politike u korištenju fondova Europske unije“ o „EU fondovima iz područja sigurnosti gradova“ govorio posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova, član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske i regionalni savjetnik UNDP-a Filip Dragović.

Uz ta dva, održani su i paneli „Javne politike u području informatičke sigurnosti“ te „Javne politike u području obrazovanja“.



Pisane vijesti