Nastupni posjet veleposlanika Japana glavnom ravnatelju policije

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj bilateralnoj policijskoj suradnji, sigurnosti japanskih turista u Republici Hrvatskoj i provođenje projekta "Sigurna turistička sezona“

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je u srijedu, 24. siječnja primio u nastupni posjet veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Keijia Takiguchia te Kenjira Shindu, policijskog časnika za vezu, drugog tajnika i konzula pri Veleposlanstvu Japana u RH.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj bilateralnoj policijskoj suradnji, sigurnosti japanskih turista u Republici Hrvatskoj i provođenje projekta "Sigurna turistička sezona“. Također se razgovaralo o općem stanju sigurnosti.

Glavni ravnatelj policije istaknuo je zadovoljstvo bilateralnom policijskom suradnjom koju je ocijenio vrlo dobrom te naglasio da se izvrsni odnosi dviju zemalja, jednako tako povoljno odražavaju na rezultate policijske suradnje.

"Što se tiče stanja opće sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ono je na zadovoljstvo i policije i građana naše zemlje, ali i turista, na vrlo visokoj razini i možemo reći da smo jedna od najsigurnijih zemalja u Europskoj uniji. Tome pridonosi naš policijski projekt, „Sigurna turistička sezona“. Prema svim pokazateljima Hrvatska je sigurna zemlja i važno je takvu poruku o stanju sigurnosti u Republici Hrvatskoj jasnije prenijeti japanskoj javnosti. Takva jasna poruka zasigurno će doprinijeti rastu broja japanskih turista u Republici Hrvatskoj", naglasio je glavni ravnatelj policije.

Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi podržao je dosadašnju suradnju s hrvatskom policijom te zahvalio na pomoći koju je hrvatska policija pružila 2016. godine prilikom tri smrtna slučaja japanskih turista (prirodna smrt). Osvrnuo se na dobnu strukturu japanskih turista te kazao kako se radi o starijoj populaciji, zbog koje raste vjerojatnost ponavljanja tih slučajeva u RH. U tom smislu zamolio je i dalje za potporu i suradnju policije. Glavni ravnatelj Milina je ponovio spremnost za suradnju u tim slučajevima uobičajenim kanalima, a po potrebi i sukladno procjeni u specifičnim situacijama. Posebno što je Japan jedina azijska zemlja koja ima policijskog časnika za vezu u Republici Hrvatskoj pa je moguć i prilagođeni način suradnje.

Na sastanku je bilo govora o pitanju priznavanja hrvatskih vozačkih dozvola, budućoj suradnji u kontekstu održavanja Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara 2020. godine u Japanu, a glavni ravnatelj policije upoznao je veleposlanika s pripremama u okviru predsjedanja RH Vijeće EU u toj godini.

Veleposlanik Takiguchi je najavio svečanu proslavu 25. godina uspostave diplomatskih odnosa Japana i RH, a zaključno su obje strane izrazile zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i izrazili otvorenost i spremnost za daljnje unaprjeđenje policijske suradnje. 



Pisane vijesti