Preventivne aktivnosti prometne policije u veljači

Iz podataka o prometnim nesrećama, vidljivo je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola, brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, naletima na pješake i bicikliste.

Iz podataka o prometnim nesrećama, vidljivo je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola, brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, naletima na pješake i bicikliste.

 U 2017. godini, u prometnim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba ili 7,8% više nego 2016. godine (u kojoj je poginulo 307 osoba).
Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i tijekom siječnja 2018. godine, u kojem je poginulo 17 osoba, odnosno 5 osoba ili 41,7% više nego u siječnju 2016. godine (12 poginulih osoba).
 
Na dan 15. veljače 2018. godine u prometnim nesrećama poginulo je 27 osoba što je za 4 osobe ili 17,4% više nego u istom razdoblju 2017. godine.
Iz podataka o prometnim nesrećama, vidljivo je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola, brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, naletima na pješake i bicikliste.
 
S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom veljače 2018. godine, posebice u noćnim satima ovog i narednog vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, poduzmati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:
• prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,
• nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
• nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),
• nepropisne uporabe mobitela,
• druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće
U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).
Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje, može poslužiti i informacija kako je samo proteklog vikenda, od 09. do 11. veljače 2018. godine, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano 14.654 vozila, a evidentirano je 5.335 prometnih prekršaja. Od navedenog broja najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila – 2.028, alkoholiziranosti vozača - 608, nekorištenja sigurnosnog pojasa - 576, nepropisne uporabe mobitela - 210 itd.
Napominjemo da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz članaka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona, temeljem kojih je proteklog vikenda, veći broj vozača smješten u posebne prostorije do otrežnjenja ili uhićen.
Posebno bi istaknuli primjer iz Policijske uprave koprivničko - križevačke, gdje je u petak, 9. veljače 2018. g., u noćnim satima zatečen 37-godišnji vozač kako, za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije, upravlja motornim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,93 g/kg. Obzirom da je bila riječ o višestrukom recidivisti, vozač je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 15 dana (zadržavanje u trajanju od 13 dana), novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna, zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 9 mjeseci i zaštitnom mjerom liječenja ovisnosti od alkohola u trajanju 6 mjeseci.
 
Savjeti sudionicima u prometu
• brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
• poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
• ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
• prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
• ne koristite mobitel tijekom vožnje,
• koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
• pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
• bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
• pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
• ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom


Pisane vijesti