Hrvatsko-makedonska suradnja bez otvorenih pitanja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Makedonije, Oliver Spasovski, predvodio je izaslanstvo koje je danas, 12. ožujka, boravilo u radnom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova, gdje ih je dočekao ministar Davor Božinović sa svojim najbližim suradnicima.

 Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Makedonije, Oliver Spasovski, predvodio je izaslanstvo koje je danas, 12. ožujka, boravilo u radnom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova, gdje ih je dočekao ministar Davor Božinović sa svojim najbližim suradnicima.  

Nakon održanog sastanka na kojemu se govorilo o suradnji dvaju ministarstava i zajedničkim izazovima koji im tek slijede, s obzirom na cijeli spektar pitanja po kojima ministarstva unutarnjih poslova te makedonska i hrvatska policija surađuju, ministri su se obratili medijima.

-  Suradnja postoji, ona je intenzivna, pogotovo kada govorimo o zajedničkim pitanjima vezano uz razmjenu informacija u krivičnim, kaznenim istraživanjima, o suradnji u borbi protiv terorizma i u akutnom, aktualnom pitanju s kojim će se i Hrvatska i Makedonija još dugo nositi, a to je pitanje koje je na vrhu prioriteta rasprava ministara unutarnjih poslova EU, pitanje migracija. Razmijenili smo informacije o onome što se trenutno događa na tzv. zapadno balkanskoj migrantskoj ruti. Makedonija ima slične probleme kao i Hrvatska vezano za ilegalne migrante, pokrivanje i kontrolu granice. Iako u ovom trenutku nema naznaka da se migrantski tok intenzivira, znamo da više-manje svi ovisimo o implementaciji dogovora Europske unije i Turske, i zato je važno da po tom pitanju surađujemo, razmjenjujemo iskustva, jer radi se o nečemu sa čime će se dvije policije, dva ministarstva nositi i u godinama pred nama - rekao je ministar Božinović pojasnivši kako Makedonija i Hrvatska imaju potpuno zaokružen pravni okvir za suradnju i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, čime ispunjavaju sve preduvjete da njihova suradnja služi kao primjer ostalim zemljama regije.

-  U tom smislu je za Republiku Hrvatsku od velike važnosti da Makedonija napreduje u svojim strateškim prioritetima, da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije. Hrvatska Makedoniji od prvog dana na tom putu daje apsolutnu podršku. Sjetimo se da je Makedonija i prije Hrvatske potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i prije Hrvatske postala članica Partnerstva za mir, ali zbog određenih bilateralnih okolnosti ona još uvijek nije u društvu članica NATO-a i Europske unije, u društvu kojem po svemu pripada – zaključio je ministar Božinović.

Zahvalivši na toplom dočeku, makedonski potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova sa zadovoljstvom je konstatirao kako dva ministarstva imaju odličnu suradnju, koju će i dalje unaprjeđivati.  

-  Sigurnost je osnova za napredak cijele regije i po tom smo pitanju upravo imali vrlo konstruktivan razgovor, istaknuo je, potvrdivši kako hrvatska i makedonska policija imaju odličnu suradnju po svim bitnim pitanjima, od suzbijanja kriminala i korupcije, organiziranog kriminala, preko trgovine oružjem i drogama, pa sve do aktualnog, vrlo ozbiljnog pitanja današnjice – borbe protiv terorizma, koja mora biti zajednička i usmjerena na razmjenu informacija.

- Suradnja s Hrvatskom je odlična i daje rezultate. Sigurno je da je jedno od osnovnih područja za jačanje suradnje migrantska kriza, rekao je Spasovski zahvalivši pritom ministru Božinoviću i cijelom MUP-u RH koje pomaže Makedoniji u osiguranju granice s Grčkom, posebice istaknuvši doprinos 250 hrvatskih policajaca koji su zajedno s makedonskim kolegama taj posao odrađivali.  

Naposljetku, makedonski potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Makedonije Oliver Spasovski zahvalio je Hrvatskoj na podršci u njihovim nastojanjima na putu ka Europskoj uniji i NATO savezu, kao i na dijeljenju vlastitih iskustava iz tog procesa. 



Pisane vijesti