Glavni ravnatelj Nikola Milina na sastanku šefova policija u Beču

Teme konferencije bile su prevencija terorizma s naglaskom na mjere koje je potrebno poduzeti radi unapređenja međunarodne suradnje na ovom području te mobilne policijske komunikacije

U utorak, 13. ožujka 2018. godine u Beču je održan sastanak šefova policija država članica EU, na kojem je sudjelovao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Teme konferencije bile su prevencija terorizma s naglaskom na mjere koje je potrebno poduzeti radi unapređenja međunarodne suradnje na ovom području te mobilne policijske komunikacije.

Tijekom rasprave istaknuto je kako su upravo preventivne i proaktivne mjere glavna operativna komponenta u borbi protiv terorizma, u provedbi kojih trebaju sudjelovati različiti društveni partneri, kako bismo kroz neutraliziranje faktora koji potpomažu razvoj terorizma svi doprinijeli izgradnji sigurnijeg društva.

Na temu terorizma, skupu s obratila i Catherine De Bolle koju je početkom ožujka Vijeće EU imenovalo novom izvršnom direktoricom Europola. De Bolle će na novu funkciju stupiti 1. svibnja kada istječe mandat sadašnjeg izvršnog direktora Roba Wainwrighta.

U okviru druge predviđene teme konferencije održana je rasprava o potrebi razvoja novih tehnoloških rješenja u području policijskih komunikacija, poput aplikacija za mobilne telefone i softvera za pametne telefone i prijenosna računala za korištenje u svakodnevnom policijskom poslu.

Na marginama sastanka, glavni ravnatelj policije Milina se susreo s Catherine de Bolle i Jürgenom Stockom, glavnim tajnikom Interpola te s Berndtom Körnerom, zamjenikom izvršnog direktora Frontexa. Raspravljali su o mogućnosti i načinima unaprjeđenja suradnje hrvatskog MUP-a s navedenim organizacijama.



Pisane vijesti