Otvorena izložba „Sjećanje na krvavi Uskrs“

Foto: PU karlovačka

Danas je u povodu 27. obljetnice Krvavog Uskrsa u prostoru Policijske uprave karlovačke otvorena prigodna izložba. Policijska uprava karlovačka i Povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG 91 su s ciljem prisjećanja na povijesne činjenice iz Domovinskog rata, a u povodu obljetnice Krvavog Uskrsa organizirali prigodnu izložbu koja će biti postavljena do 7. travnja 2018. godine.

Nakon paljenja svijeće pred spomen obilježjem poginulim policijskih službenicima Policijske uprave karlovačke i izjava za medije djelatnici policijske uprave pogledali su dokumentarni film Krvavi Uskrs i poslušali činjenice o tom periodu koje je iznio umirovljeni službenik i sudionik akcije i Domovinskog rata, Nikola Turkalj.

U svojoj izjavi za medije načelnik Ćelić izrazio je zahvalnost i poštovanje za 45 poginulih i jednog nestalog policijskog službenika Policijske uprave karlovačke te istaknuo da je naša vječna obaveza da se sjećamo svega onog što su naši kolege branitelji dali u stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske. Istaknuo je i da je naša obaveza da naše mlade kolegice i kolege učimo na kojima temeljima se stvarala hrvatska država, da ih podsjetimo da su heroji tu među nama, znači sudionici koji su bili izravno na tim događajima i koji mogu svjedočiti o stvarnim događajima, o istini i da se ta istina nikad ne zaboravi. Policajci su bili prve žrtve Domovinskog rata i to je dokaz koliko je cijelo Ministarstvo sa svojim specijalnim jednicama, temeljnom policijom i svim rodovima policije aktivno sudjelovalo u obrani suvereniteta. U svom budućem radu želimo i da se naši nasljednici sjećaju tih događaja i tih ljudi i da to nikad ne zaboravimo – rekao je načelnik Ćelić. 

Brigadir u mirovini, Dubravko Halovanić, autor postavljene izložbe, istaknuo je da se ovih dana želimo prisjetiti same akcije Krvavog Uskrsa u kojoj je sudjelovao i dio policijskih službenika Policijske uprave karlovačke. Onim službenicima koji su sudjelovali u akciji želimo osvježiti sjećanja, a mladim generacijama prenijeti ono što su oni postigli u ostvarenju samostalne Republike Hrvatske.

Nikola Turkalj istaknuo je zahvalnost što se svi zajedno možemo prisjetili obljetnice Krvavog Uskrsa i pokloniti svim stradalim u Domovinskom ratu.

Ovom aktivnošću u koju su bile uključene i mlađe generacije službenika i službenica želi se upravo te generacije osvijestiti i podsjetiit na povijesne činjenice iz vremena Domovinskog rata.