PNUSKOK kazneno prijavio 37 osoba i 25 trgovačkih društava

Na ime dogovorene provizije, osumnjičeni su za sebe zadržali i međusobno podijelili najmanje 1.115.000,00 kuna

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, a u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba i trgovačkih društava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i utaje poreza ili carine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je osumnjičeni hrvatski državljanin (1970.), s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi sebi i drugima te većem broju trgovačkih društava, od početka 2013. do kraja studenog 2016. godine, na području Zagreba povezao u zajedničko djelovanje osumnjičenu petoricu hrvatskih državljana (1988., 1980., 1979., 1975. i 1974.) i dvije osumnjičene hrvatske državljanke (1993. i 1969.).

Postoji sumnja da su osumnjičeni osnivali i koristili više trgovačkih društava isključivo u svrhu izdavanja fiktivnih računa za robu koju ta, zainteresirana društva nisu isporučila osumnjičenim  trgovačkim društvima.

Potom su nakon zaprimljenih uplata po tim računima, podizali uplaćeni novac u gotovini, zadržavajući proviziju od 8% uplaćenog iznosa umanjenoga za iznos PDV-a.

Zadržavanjem dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, novac je vraćan osumnjičenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.

U navedenom razdoblju osumnjičena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava prvoosumnjičenog uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja, na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 1.115.000,00 kuna.

Osumnjičenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili su nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak, čime su proračun Republike Hrvatske i proračun Grada Zagreba oštetili za ukupno najmanje 6.875.000,00 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv 37 osoba i 25 trgovačkih društava podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 



Pisane vijesti