Uhvatio zaštićenu pticu Vjetrušu u zamku

U utorak 27. ožujka u jutarnjim satima, policijski službenici iz Pitomače, prilikom ophodne djelatnosti u naselju Pitomača, zatekli su starijeg muškarca na ljestvama, kako s oluka kuće skida pticu koja se uhvatila

U utorak 27. ožujka u jutarnjim satima, policijski službenici iz Pitomače, prilikom ophodne djelatnosti u naselju Pitomača, zatekli su starijeg muškarca na ljestvama, kako s oluka kuće skida pticu koja se uhvatila u metalnu zamku.

 Prilikom postupanja na navedene okolnosti, te obavljenim obavijesnim razgovorima i provedenim očevidom, utvrđeno je postojanje osnove sumnje kako je 72 – godišnjak istoga dana u 7 sati, počinio kazneno djelo uništenje zaštićenih prirodnih vrijednosti, na štetu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tako što je protivno propisima, odnosno uporabom metalne preklopne zamke, koju je postavio na limeni oluk svoje kuće, uhvatio jedinku zaštićene vrste ptica „Vjetrušu“, koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta životinja.

Nakon oslobađanja ptice iz zamke, po djelatniku Ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Virovitičko-podravske županije, utvrđene su ozljede obje noge, te je ptica prevezena Zoološki vrt u Zagreb radi pružanja adekvatne pomoći. Po dobivenim saznanjima, djelatnici ZOO u Zagrebu, ozlijeđenoj ptici nisu mogli sanirati nastale ozljede, nakon čega je provedena eutanazija. Materijalna šteta je 2400 kuna. Protiv počinitelja ovog kaznena djela, biti će podnesena kaznena prijava ODO Virovitica.