Knjigama i kreativnošću u posjet Prihvatilištu za tražitelje azila

Prihvatilište u Zagrebu, u sklopu projekta pod nazivom #TROS, posjetila je i multinacionalna delegacija sastavljena od 14 predstavnika Udruge PANK - Platforme aktivnih nezavisnih kreativaca, kreativaca iz više država članica EU

U sklopu EU projekta „Migrate to Library“ delegacija sastavljena od 16 sudionika različitih nacionalnosti iz gotovo cijele Europe posjetila je danas Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. Istovremeno, Prihvatilište u Zagrebu, u sklopu projekta pod nazivom #TROS, posjetila je i multinacionalna delegacija sastavljena od 14 predstavnika Udruge PANK - Platforme aktivnih nezavisnih kreativaca, kreativaca iz više država članica EU. Oni su se kasnije uputili i u posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini.        

Goste je u Zagrebu primio voditelj Prihvatilišta za tražitelje azila Filip Stipić, koji je, zajedno sa suradnicima, održao prezentaciju tijekom koje su članovi delegacije upoznati sa pravnim okvirom i pristupom postupku za dobivanje međunarodne zaštite, registracijom tražitelja, sustavom prihvata i smještaja, načinom organizacije života u Prihvatilištu, kao i svim ostalim segmentima posla Prihvatilišta, ali i priznavanja međunarodne zaštite u cijelosti.

Nakon prezentacije uslijedio je obilazak smještajnog dijela Prihvatilišta. Tijekom obilaska delegaciji su se pridružili i djelatnici nevladinih udruga koje djeluju u Prihvatilištu i ukratko prezentirali svoj rad kojim značajno podižu kvalitetu života tražitelja međunarodne zaštite.

Tako su gosti upoznati s radom Medecins du Monde koji tražiteljima pružaju medicinsku skrb u prostoru Prihvatilišta. Hrvatski Crveni križ je prezentirao rad knjižnice, kreativne radionice i pružanje psihosocijalne pomoći. Isusovačka služba za izbjeglice prezentirala je rad s djecom u dječjoj igraonici, baš kao i magazin „Staze“, novine koje izrađuju izbjeglice za izbjeglice i koje se bave temama povezanim uz izbjegličke životne probleme.

Tijekom posjeta gosti iz projekta „Migrate to Library“ donirali su knjižnici Prihvatilišta, u kojoj program provodi Hrvatski Crveni križ, i nekoliko knjiga i slikovnica namijenjenih tražiteljima međunarodne zaštite.

Susret je završen u srdačnom tonu uz razgovor o dnevnim događanjima u Prihvatilištu i svakodnevnim problemima vezanim uz život izbjeglica.



Pisane vijesti