Održana simulacijska vježba „SIGURNOST 18“

Vježba "SIGURNOST 18" održava se u cilju provjere spremnosti zajedničkog djelovanja na terenu i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone.

Foto: Mup

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu danas je, 11. svibnja, otpočela simulacijska vježba "SIGURNOST 18" kojoj su od visokih dužnosnika nazočili predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan te ostali uvaženi uzvanici.

Vježba "SIGURNOST 18" održava se u cilju provjere spremnosti zajedničkog djelovanja na terenu i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone.

Uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića simulacijsku vježbu popratili su i glavni ravnatelj policije Nikola Milina i pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut.

Glavni nositelj održane vježbe je Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova, a u vježbi sudjeluju i druga tijela sustava domovinske sigurnosti. Dragan Lozančić istaknuo je kako se potreba za ovom vježbom ukazala nakon sveobuhvatne analize prošle sezone.

Kako je prošla godina bila iznimno zahtjevna za civilnu zaštitu zbog elementarnih nepogoda i nedaća koje su zadesile Republiku Hrvatsku (požari, poplave te velike količine snijega u Gorskom kotaru), Ministarstvo unutarnjih poslova, jedno od krovnih tijela sustava zaštite i spašavanja, zajedno sa ostalim međuresornim tijelima uložilo je velike napore kako bi ovu nadolazeću protupožarnu sezonu dočekali još spremniji i produktivniji sa sofisticiranijom opremom u raznim uvjetima terenskog rada.

U sklopu današnje prezentacije, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na prošlogodišnju sezonu koja je bila jedna od zahtjevnijih te upravo je to motiviralo kako Ministarstvo unutarnjih poslova tako i ostala tijela domovinske sigurnosti da se još bolje pripreme za sigurnosne izazove, kazao je ministar.

„S Vladom Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Plenkovićem  održano je više tematskih sastanaka, napravljen je cjelovit materijal, koji smo pretočili u zaključke te jedan dio tih zaključaka predstavili smo na Vladi , u ožujku, kroz usvajanje programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera za zaštitu od požara, a u njemu smo predvidjeli niz aktivnosti vezano i za uključivanje svih subjekata koji sudjeluju u strategiji nacionalne sigurnosti te donijeli podlogu za kvalitetne odluke u realnom trenutku za racionalnije korištenje resursa, jači nadzor te su naglašene obaveze sudionika u provedbi programa aktivnosti. Također postoji i projekt nabave deset novih vatrogasnih vozila i telekomunikacijske opreme.“ naglasio je ministar Božinović i istaknuo da će u periodu od 15. lipnja do 15. rujna hrvatska policija imati novo Operativno središte u Zadru gdje će se koordinirati sve aktivnosti u razdoblju turističke sezone te na jednoj regularnoj, redovitoj, bazi uključivat će se sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti, a što će svakako pridonijeti povećanju sigurnosti, posebice u ljetnim mjesecima.

“Intencija je od početka rada ove Vlade da se ojača sustav domovinske sigurnosti kroz uključivanje svih njezinih sastavnica te da se adekvatno iskorištavaju raspoloživi resursi, za dobrobit naših građana“ rekao je ministar unutarnjih poslova.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je: „Zahvaljujući sinergiji vatrogasaca, Hrvatske vojske, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, braniteljskih i civilnih udruga te uz pomoć lokalne zajednice uspješno smo obranili Dalmaciju od požara i ono što je najvažnije, nije izgubljen nijedan ljudski život“. Stoga su koordinacija i partnerstvo svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti neophodni kako bi se mogli boriti sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama, nastavio je ministar Krstičević.

General Tuškan pojasnio je ulogu Hrvatske vojske u vježbi "SIGURNOST 18".

Danas je prezentirana simulacijska vježba, na strateškoj razini koja za cilj ima provjeriti sposobnosti tijela sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na krizu. Obučni ciljevi vježbe su provjera nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su ta tijela osnovana, ali i komunikacijsko-informacijskog sustava i standardnih.

Kroz kompjutorsku simulaciju provjeravala se međuresorna, strateška osposobljenost i uvježbanost u odgovoru na krizu.

Drugi dio terenske vježbe, provest će se u periodu od 15. do 17. svibnja na području srednjeg Jadrana.

Današnja prezentacija dijela simulacijske vježbe „Sigurnost 18“ je usmjerena na povećanje sigurnosti naše zemlje za dolazak turista ali i za građane Republike Hrvatske.



Pisane vijesti