Program prevencije ovisnosti i zlouporaba droga - kazališna predstava i tematska javna tribina

Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, danas, 22. svibnja 2018. od 10.30 do 12 sati u kazalištu „Scena Vidra“, u Zagrebu, Draškovićeva 80, organiziralo je Program prevencije ovisnosti i zloporabe droga

Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, danas, 22. svibnja 2018. od 10.30 do 12 sati u kazalištu „Scena Vidra“, u Zagrebu, Draškovićeva 80, organiziralo je Program prevencije ovisnosti i zloporabe droga.  

U okviru Programa izvedena je kazališna predstava Marina Ivanovića-Stoke „Stara škola Kreka - iz tame u svjetlo“, u režiji Marija Kovača. Također, održana je tematska javna tribina na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz različitih područja, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, primarijus doktor Robert Torre, doktorica medicine, specijalistica javnog zdravstva iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Ana Puljak, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Mira Križanović, iz Policijske uprave zagrebačke, policijska službenica Službe kriminaliteta droga Anamarija Bregeš, iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić, profesorica s Odsjeka za sociologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Irena Cajner Mraović te kazališni i filmski redatelj Marijo Kovač.

Prema podacima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDAA) procjenjuje se da je u Europskoj uniji u 2015. godini 7585 smrtnih slučajeva zbog predoziranja koji su uključivali barem jednu nezakonitu drogu. Kada govorimo o istoj godini, 2015., u Republici Hrvatskoj zbog predoziranja smrtno su stradale 54 osobe, a 2016. godine od posljedica uzimanja psihoaktivnih droga smrtno je stradalo 90 osoba, od čega 35 osoba uslijed predoziranja. Također, vjerojatnost da će konzumenti opijata u Europi umrijeti, veća je za 5 do 10 puta, nego kod vršnjaka istoga spola koji ne konzumira opijate.

Brojke jasno pokazuju da problem ovisnosti i zlouporabe droga nije nešto što se događa nekom drugom, već nam treba biti jasno da i naše društvo svakodnevno trpi višestruko štetne posljedice ovisnosti o drogama. Jasno je da se iza tih brojeva skrivaju se traumatične sudbine pojedinaca, njihovih obitelji te u konačnici i cjelokupnog društva.

Primjerice, u 2017. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je preko 2500 kaznenih djela te preko 8700 prekršaja zlouporabe opojnih droga.

Policija je zaplijenila oko:

•          27 kg heroina

•          pola kg hašiša

•          2,8 tona marihuane

•          480 kg kokaina

•          38 kg amfetamina

•          13 kg ecstasy-a

•          Preko tisuću tabletu metadona (1011)

•          Oko tisuću doza LSD-a (977)

Zaključno, lak je korak koji vodi u „svijet ovisnosti“, a izlazak iz tame zahtjeva ustrajnost, velike napore i podršku bliskih osoba, ali i društva u cjelini.

Upravo zbog toga prevencija je ključ.



Pisane vijesti