Rezultati preventivne akcije „Dani maturanata - Coolijada 2018.“

Foto: PU međimurska

Danas (28. svibnja),  na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, ravnatelj Srednje škole Prelog, Tomislav Gregur i policijski službenik za preventivu, taktiku i metodologiju rada policje u Odsjeku za javni red Službe policije, Mladen Zadravec iznijeli su završne rezultate preventivnog projekta „Coolijada 2018.“ .

 

 

Tijekom ovogodišnjegodržavanja kulturno-zabavne manifestacije „Dani maturanata - Coolijada 2018.“, koja se održavala od 18. do 22. svibnja 2018. godine, Policijska uprava međimurska poduzela je niz pojačanih aktivnosti s aspekta sigurnosti, prvenstveno iz domene javnog reda i mira, prevencije kaznenih djela ali i sigurnosti cestovnog prometa, a sve u cilju podizanja razine opće sigurnosti tijekom dana maturanata.

 

Od sigurnosno-interesantnih događaja, počinjenih od strane maturanata i na njihovu štetu, evidentirani tijekom spomenutog vremenskog perioda su: 

 

1) tijekom maturantskog tjedna, dane 18., 19. i 21. svibnja 2018. godine, odnosno u petak, subotu i ponedjeljak, u Parku perivoja Zrinskih u Čakovcu, evidentirano je:

  • jedno kazneno djelo „utaje“ (ruksak i novčanik) na štetu maturanta,
  • jedno kazneno djela Omogućavanja trošenja droga“ počinjeno od strane maturanta.

 

2) tijekom mimohoda maturanata ulicama Grada Preloga i Grada Čakovca, kao i tijekom završne svečanosti u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu nisu evidentirana kažnjiva ponašanja.

 

3) s petka na subotu s 18. na 19. svibnja 2018. godine, kao i s utorka na srijedu s 22. na 23. svibnja 2018. godine, tijekom održavanja javnog okupljanja maturanata na prostoru MESAP-a u Nedelišću, gdje su uz maturante Međimurske županije bili prisutni i maturanti iz susjedne Varaždinske županije, evidentirano je:

  • jedno narušavanje javnog reda i mira od strane dvojice maturanata(tuča -kod kojihozljede nisu utvrđene), te
  • dva kaznena djela „utaje“ (torbica, ruksak, novčanik, mobiteli) i jedno kazneno djelo „krađe“ (mobitel) na štetu maturanta.

 

S obzirom na prethodne godine bilježi se pad kaznenih djela „krađe“ na štetu maturanata te stoga i dalje pozivamo mlade na odgovornije ponašanje i vođenje brige o svojim stvarima. Naime, neodgovornim ponašanjem prema svojoj imovini daje se prilika počiniteljima za lakše izvršenje kaznenih djela. 

Drugi sigurnosno-interesantni događaji koji bi se dovodili u svezu s održavanjem proslave završetka srednje školske maturanata, nisu evidentirani. 

Ovogodišnja kulturno-zabavna manifestacija „Dani maturanata - Coolijada 2018.“ održana je 15. put zaredom i jedinstvena je manifestacija u Republici Hrvatskoj, koja svojom idejom i provedbom zasigurno utječe na ponašanje mladih. 

U svim srednjim školama održana su predavanja za maturante i njihove roditelja gdje je policija prezentirala i zahtijevala pozitivno ponašanje te upozorila na moguće posljedice neželjenog ponašanja. 

Sustav natjecanja i nagrađivanja maturanata i njihovih razreda kao i najoriginalnijeg razreda maturantima, nudi izbor opće prihvatljivog ponašanja za koje su tijekom završne svečanosti i nagrađeni. Podsjećamo da je osnovni kriterij za izbor razreda i maturanata upravo pozitivno ponašanje za vrijeme trajanja njihovih dana.    

Što se tiče roditeljskih ophodnji, u koje su bili uključeni roditelji maturanata i policijski službenici, možemo reći da uvelike doprinose dobrom ponašanju maturanata. Naime, njihovom provedbom roditelji direktno nadziru ponašanja svoje djece i to na punktovima i mjestima njihova okupljanja. 

Možemo zaključiti da su zadaće koje proizlaze iz preventivne akcije „Dani maturanata – Coolijada 2018.“ uspješno odrađene, što je i vidljivo iz stanja sigurnosti koje je ove godine dobro u odnosu na prethodno razdoblje, te je time dokazano da čista represija uvijek ne generira dobar rezultat već da se sveobuhvatnim i usmjerenim preventivnim programima može izazvati i pozitivna reakcija mladih. 

 

Policijska uprava međimurska zahvaljujemo srednjim školama, posebno ovogodišnjem organizatoru Srednjoj školi Prelog na iskazanom trudu u provedbi preventivnog projekta „Dani maturanata – Coolijada“.

Također želimo zahvaliti Gradovima Čakovcu, Prelogu i M. Središću kao i Međimurskoj županiji na ukazanom povjerenju i osiguranju uvjeta za provedbu ovogodišnje Coolijade kao i medijima koji su promovirali ovaj preventivni projekt.