Bicklirajmo - sigurno i zajedno

U zagrebačkom parku Maksimir danas, 3. lipnja 2018., održana je manifestacija Biciklirajmo – sigurno i zajedno u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova na kojoj su se okupili brojni građani 

U zagrebačkom parku Maksimir danas, 3. lipnja 2018., održana je manifestacija Biciklirajmo – sigurno i zajedno u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova na kojoj su se okupili brojni građani.

Policijski službenici su u cilju promoviranja sigurnije vožnje biciklom i usvajanja zdravih načina života za posjetitelje postavili interaktivne i informativne punktove na kojima su dijelili korisne savjete, publikacije i letke na temu sigurne vožnje biciklom. Na punktu „Policajac prijatelj pomagač“ posjetitelji su se družili s policajcima koji su prezentirali policijsku opremu i električne bicikle koje koriste policijski službenici Policijske postaje Jastrebarsko i kroz prezentaciju opreme ukazali na aspekte sigurne vožnje biciklom.

Najmlađi budući biciklisti sudjelovali su u Programu prometne kulture za najmlađe Jumicar u kojem su mogli naučiti pravila ponašanja u prometu a u Likovnoj radionici koju je pripremio Studio „Tanaj“ na temu zaštitne opreme za bicikliste djeca su slikala zaštitne kacige kao najbitniji dio opreme.

Također je kroz Info punkt „Sigurno zaključavanje bicikla – spriječimo krađe bicikla“ održana zabavna radionica na temu sigurnog zaključavanja bicikla kao i radionica „Otklanjanje i hitni popravci radi sigurnije vožnje biciklom“.

Na manifestaciji su sudjelovali i partneri Gradsko društvo Crvenog križa Grada Zagreba koji su održali vježbe prve pomoći koje je nužno poznavati radi pomoći unesrećenim biciklistima.

Hrvatska pošta predstavila je tematske poštanske marke a bicikle koje koriste djelatnici Komunalnog i prometnog redarstva, Čistoće i Odjela za promet prezentirao je Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

Događanju je prisustvovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pozdravio sve posjetitelje i rekao da je i današnje događanje, nakon jučerašnje Večernjakove biciklijade održane u zagrebačkom parku Bundek, namijenjeno podsjećanju na pravila i propise koji su vezani uz sigurno bicikliranje. Također je najavio nastavak aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova kojima ukazuje na usvajanje i pridržavanje pozitivnih ponašanja u prometu jer sve veći broj građana odabire bicikl kao prijevozno sredstvo.

Biciklisti kao i drugi sudionici u prometu, trebaju poštivati i pridržavati se prometnih pravila i zakonskih propisa, a njihovi bicikli trebaju biti tehnički ispravni i opremljeni. Ne pridržavajući se navedenih pravila i propisa biciklisti, neopreznim upravljanjem, ugrožavaju vlastiti život, ali i život svih ostalih sudionika u prometu. Do kraja 5 mjeseca u Republici Hrvatskoj dogodilo se 370 prometnih nesreća u kojima je  smrtno stradalo 5 biciklista. Od 300 ozlijeđenih biciklista, 78 je teže ozlijeđeno, a njih 222 lakše.

Kroz naše informativne letke MUP-a građane smo podsjetili kako izgleda i što sve treba imati tehnički ispravan bicikl, koja su pravila bicikliranja i naravno zakonske odredbe koje se na njih odnose. Pored toga, naša reflektirajuća traka «Vidljivi u prometu» poslužit će upravo tome: da kroz nošenje na nogavicama budu bolje vidljivi u noćnim uvjetima i u drugim uvjetima smanjene vidljivosti, rekao je ministar.

Također je ministar istakao da „Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima niz mjera uz pomoć kojih bi se stradavanje u prometu svelo na što manju razinu, a stradavanje u cestovnom prometu trenutno nam je jedan od prioriteta. Bicikliranje kao zdravo i rekreativno kretanje ima tamnu stranu kojoj se nedovoljno posvećuje pažnja, a to su padovi sa bicikala, ozljeđivanja i trauma koja nakon toga ostaje. Naime, slučajevi padova sa bicikla rijetko se prijavljuju policiji, a pri tome su najugroženija djeca do 15 godina starosti, jer ih vozači zbog njihove visine pri vožnji nogostupom jednostavno previde, a zaštitna kaciga i reflektirajuće oznake više se koriste tijekom rekreacije nego tijekom vožnje gradskim prometnicama.“

Ministar je posebno apelirao na roditelje biciklista jer su djeca biciklisti najugroženija skupina sudionika u prometu te iznio podataka da ozljede povezane s biciklizmom čine oko 75 posto od ozljeda zadobivenih u prometu. Oko 6 od 10 ozlijeđenih biciklista su djeca starosti od pet do četrnaest godina. Samo 7% ozljeda biciklista u prometu zadobiveno je u sudarima s drugim vozilima. Veća je vjerojatnost da ćete ozlijediti sebe padom s bicikla ili naletom na neki stacionaran objekt. Zapamtite, bicikl na cesti nije predmet za igru i biciklom na cesti ne smije upravljati osoba koja nije navršila 14 godina. Djeca s navršenih 9 godina kojima je izdana potvrda za upravljanje biciklom, smiju se rekreirati na cesti, a druga djeca te dobi samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Vlastitim primjerom ukažite ostalim sudionicima na odgovorno i pravilno ponašanje!“ izjavio je ministar.

Također je ministar posebno izdvojio savjete djeci i roditeljima o nužnosti korištenja zaštitne kacige i ispravne opreme i pridržavanja pravila sigurnog bicikliranja te pozvao roditelje da vlastitim primjerom pokažu kako se ispravno ponašati u prometu.

Na kraju je ministar svima poželio sigurnu i ugodnu vožnju biciklom.



Pisane vijesti