Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

U Muzeju Mimara u Zagrebu održana je danas 10. međunarodna konferencija ILCAD, kojom se u više od 40 zemalja obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima – 7. lipnja, i koja se svake godine održava u drugoj zemlji, u organizaciji Međunarodne željezničke unije.

Foto: MUP  

U Muzeju Mimara u Zagrebu održana je danas 10. međunarodna konferencija ILCAD, kojom se u više od 40 zemalja obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima – 7. lipnja, i koja se svake godine održava u drugoj zemlji, u organizaciji Međunarodne željezničke unije. Suorganizatori i domaćini ovogodišnje su HŽ Infrastruktura d.o.o. i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Na nju se odazvao 161 sudionik iz čak 29 zemalja, mahom stručnjaka iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, međunarodnih i domaćih institucija vezanih uz promet te partnera iz područja prometa i sigurnosti u prometu. Pokrovitelji konferencije su Predsjednica RH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je konferenciju, kao i podizanje svijesti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, podržalo kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, za što je MUP-u upućena i posebna zahvala organizatora.

Konferenciju, na kojoj su prenesene osnovne ideje i poruke ILCAD-a (engleski akronim Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima), razmijenjena iskustva i raspravljani glavni problemi, odnosno uzročnici sudara i nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima te održane prezentacije međunarodnih govornika, video porukama o podizanju svjesnosti za ovu problematiku otvorili su generalni direktor Međunarodne željezničke unije Jean-Pierre Loubinoux i Jean Todt, predsjednik FIA-e i UN-ov specijalni izaslanik za sigurnost prometa.

Uvodne govore održali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Krešimir Ćosić, državni tajnici u Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu unutarnjih poslova, Nikolina Brnjac i Žarko Katić, te u ime domaćina, profesorica Fakulteta prometnih znanosti Danijela Barić i Marko Z. Žubrinić iz HŽ infrastrukture.

Oni su se, svatko iz domene rada svoje institucije, osvrnuli na stanje sigurnosti i opasnosti koje prijete na željezničko-cestovnim prijelazima, kao i na mogućnosti i aktivnosti kojima bi se ovaj problem mogao što uspješnije prevenirati i svesti na najmanju mogući mjeru.

Uz brzinu, korištenje suvremenih tehnologija i distrakcije koju njihova upotreba uzrokuje, kao glavni uzročnik stradavanja na željezničko-cestovnim prijelazima izdvojen je ljudski faktor, odnosno ponašanje ljudi.

Stoga, složili su se svi sudionici, najjači naglasak potrebno je staviti na edukaciju od najranije dobi, kao ključnog područja prevencije stradavanja na željezničko-cestovnim prijelazima, istaknuvši podjednaku važnost edukacije u školama, ali i provođenje edukacija na samim prijelazima. Također, zaključeno ja kako prometni i željeznički sektor treba udružiti snage i zajedno raditi na osmišljavanju rješenja i prevenciji nesreća i opasnosti na ovakvoj vrsti prijelaza.

Sudionicima konferencije, kao predstavnici mladih, obratili su se i srednjoškolci iz Tehničke škole Zagreb, Stela Dendić i Antonio Markić. Ukratko su iznijeli problematiku iz perspektive mladih, posebice se osvrnuvši na probleme surfanja po mobitelima i slušanja glazbe radi čega mladi ne vide i ne čuju dolazak vlaka. Jednaku opasnost, istaknuli su, predstavlja i ne obraćanje pažnje na znakove upozorenja. Iz tog razloga, potrebno je znatno ulagati u edukaciju djece, mladih, ali i odraslih osoba o znakovima upozorenja, zaključili su Stela i Antonio, a kako je glavna tema ovogodišnje konferencije „Sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima“, njihova ideja i razina osviještenosti problematike naišla je na veliko odobravanje cijelog skupa.

U nastavku konferencije, sudionici su predstavljali inovativna rješenja za unaprjeđenje sigurnosti, novitete po tom pitanju iz svojih zemalja te predlagali načine dodatnog osvještavanja javnosti, a osobito mladih, o odgovornom ponašanju na križanjima pruga i cesta.

Istovremeno, od 12 do 19 sati, ispred muzeja se održava i manifestacija namijenjena široj javnosti, sačinjena između ostalog i od edukativno-preventivnih radionica na tu temu, nagradnih igri i kvizova znanja, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti, u prvom redu djece i mladih – najranjivije skupine sudionika u prometu.



Pisane vijesti